Utopili v kampani spoustu peněz, naslibovali a naštvali lidi. Časopis píše o trápení Zemanova Mynáře

11.11.2013 8:52

Hradní kancléř Vratislav Mynář se dostal do rozporu s předpisy hned poté, co usedl do svého křesla. Kvůli chybějící bezpečnostní prověrce nemá nárok skoro na žádné informace z Hradu. O bezpečnostní prověrku přitom ani nezažádal. Čím víc ale Mynář povinnosti odkládá, tím podle časopisu Týden hůře pro něj. Může prý narazit kvůli mnoha věcem.

 Utopili v kampani spoustu peněz, naslibovali a naštvali lidi. Časopis píše o trápení Zemanova Mynáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Ke starým pokleskům se podle Týdne mohou připojit nové. Podle jednoho ze zdrojů obeznámených s děním na Hradě stahoval Mynář žádost o prověrku kvůli dění z posledních měsíců. Kvůli personálním výměnám v rezortech dopravy a zemědělství se o dění okolo Mynáře začala zajímat dokonce i Bezpečnostní informační služba (BIS).

A další problém přišel po volbách. "Kampaň SPOZ byla velice nákladná a peníze se sháněly všemi možnými způsoby. Byli si tak jistí volebním úspěchem, že nejrůznějším lidem naslibovali hory doly. No a teď, po krachu, to nejsou schopni plnit. Takže je na ně řada lidí z prostředí byznysu a lobbistů naštvaná," prozradil časopisu zdroj.

Vymahačská minulost

Mynář navíc zasedal jako místopředseda představenstva ve vymahačské firmě Tessile ditta services, která od spřízněné akciovky Tessile ditta překupovala část pohledávek od pražského dopravního podniku za neuhrazené pokuty. Firma si nebýt exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), který vypověděl smlouvu jako nevýhodnou, mohla přijít na dvě miliardy.

Hradní kancléř se nyní snaží dát od firmy ruce pryč a tvrdí, že ani neví, co bylo předmětem jejího podnikání. Důvodem, proč to nebude mít Mynář s prověrkou jednoduché, může být i jeho společník z výše zmíněné firmy Martin Horák. Ten dnes pracuje jako ředitel finanční divize České pošty a konexe z minulosti z něj podle Týdne činí nesestřelitelného člověka. Pokusil se o to i ministr Martin Pecina, ale narazil, nebyla prý vůle pro Horákovo odvolání.

Dotace a vazby na lobbisty

Kontroloři z Národního bezpečnostního úřadu by si podle časopisu mohli proklepnout také Mynářovu "oblíbenou disciplínu" - shánění dotací, z čehož prý nejvíce těžily jihomoravské Osvětimany, kde kancléř soustředil rodinné podnikání.

Týden upozorňuje, že ještě jedna historka může být důležitá v Mynářově snaze uspět při prověrce. Nejde prý ani tolik o bývalé spojenectví s lobbistou Miroslavem Šloufem, orientovaným na Rusko, jako spíše o kontakty na opavského podnikatele Radima Masného - dnes muže za zenitem, který své renomé umenšil kandidaturou do Senátu za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…