„Už to začíná. Vláda se drolí. Nepřestávejte!“ Okamura rozbouřil náměstí v Brně

28.10.2022 15:44 | Reportáž

Na Zelném trhu v Brně promluvil v sobotu 28. října k odpůrcům vlády Petra Fialy (ODS) šéf opozičního parlamentního hnutí SPD Tomio Okamura, který volal po demisi vlády a k obraně svobody a demokracie. „Vláda vás ždímá, chce vás ovládat jako loutky, musí přijít změna!" burcoval. Demonstraci svolalo Hnutí PES pod hesly STOP zdražování, STOP válce! A STOP vládě! Podpořily ji další strany a hnutí.

„Už to začíná. Vláda se drolí. Nepřestávejte!“ Okamura rozbouřil náměstí v Brně
Foto: Facebook: T. Okamura
Popisek: Tomio Okamura na demonstraci v Brně.

Jako první z řečníků vystoupil předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Přišel jsem, abych řekl, že nechceme válku, chceme mír, nechceme zdražování a chceme demisi vlády Petra Fialy, která uvrhává miliony lidí a tisíce firem do obrovských problémů!“ burcoval přítomné.

Okamura varoval, že vládní pětikoalice naši zemi obrovsky zadlužuje. „Jestli to vládě dovolíme, hrozí finanční kolaps, řecký scénář... a od vládní pětikoalice nemusí být peníze na důstojné důchody a na další. Nesouhlasím s tím, že si vláda půjčí 10 miliard na to, aby posílala peníze Ukrajincům v České republice za úrok půl miliardy ročně!“ pokračoval. A z davu se ozývalo hlasité hučení.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Upozornil, že už nyní značná část Čechů a českých firem začíná krachovat, protože nemají na energie.

„A vláda a část ministrů se bude 31. října přesouvat do Kyjeva, aby tam jednala s ukrajinskou vládou o obnově Ukrajiny! Nechcete tam už zůstat?“ vzkázal Okamura směrem k vládě; protestující ho odměnili potleskem.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32328 lidí
Opět zopakoval, že energetickou krizi bychom mohli bez problémů vyřešit. „Od jara říkáme vládě, aby zastropovala ceny. Vláda to neudělala, zaspali, jsou nekompetentní,“ konstatoval Okamura dále. Lidé se bouřili a volali po demisi vlády, skandovali „hanba“.

„Tato servilní vláda leze do zadku Němcům a Bruselu. Můžeme mít levnou elektřinu, ale vláda se bojí. To samé s plynem – není jiná alternativa, než nasmlouvat plyn přímo v Rusku,“ zopakoval Okamura, lidé dávali svůj souhlas potleskem. „Nejsem proruský, proukrajinský, probruselský... pro nás je Česká republika na prvním místě,“ připomněl s tím, že přímo s Ruskem jedná o plynu celá řada dalších evropských zemí.

Základní problém drahých energií je podle Okamury inflace, na předražených energiích podle něj vláda ale obrovsky vydělává. „Vláda má rekordní příjmy do státního rozpočtu. Je to smrtelná spirála, šílená situace. Stát také zdražuje na exekucích, parazituje na tom, je to státem posvěcená lichva. Je třeba udělat jasnou změnu v této republice,“ hřímal Tomio Okamura.

„Je třeba zrušit systém, kdy chce stát vyždímat z občanů maximum – a pak přerozdělovat formou dávek, aby vás politici ovládali, zneužívali a vodili jako loutky,“ pokračoval Okamura. A kritizoval i to, že vláda odmítá zmrazení platů politiků. Upozornil také na zákon o České televizi, kterým chce vládní koalice dosadit pouze své radní, aby hlásali pouze jednu pravdu a jiné názory aby mohli perzekvovat. „Fiala s Rakušan vytvářejí nový cenzorský úřad, aby kdokoli, kdo má jiné názory na vládu, byl souzen, šikanován... tato vláda musí skončit!“ doplnil.

Okamura apeloval na lidi, aby dál pomáhali všemi možnými způsoby vytvářet permanentní politický tlak. „Vládě klesají preference, má důvěru jen 20 % občanů České republiky. Přesto se tam pořád drží jako klíště. Snažme se, aby ve vládě vzniklo pnutí, musí se drolit zespoda, už to začíná. Je třeba být trpělivý a nepřestávat,“ uvedl šéf hnutí SPD.

„Máme 28. říjen – Den vzniku samostatného Československého státu. Je to země i našich dětí. Chceme sebevědomou, suverénní, samostatnou a bohatou Českou republiku, kde se budou mít slušní lidé dobře! Musíme nám vrátit naši národní hrdost!“ zdůraznil Okamura.

Současnou krizi nenazval ekonomickou, ale krizí politickou, krizí hodnot. Opřel se do předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové: „Když se podíváte na Pekarovou, která drze říká, že tu vláda není pro lidi a řešením energetické krize podle ní je vzít si dva svetry... když se sama vozí ve státním BMW za miliony a nechá si nosit jídlo pod stříbrným poklopem od osobního číšníka placeného z vašich daní...“ rozčílil se Okamura. Demonstrující na slova o Pekarové reagovali opět hučením a výkřiky „fuj“.

„Nebudeme ovce, nenecháme se ovládat. Bude velký tlak na svobodu a demokracii, to budou jedny z nejdůležitějších hodnot v následujícím období,“ doplnil předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

reklama

autor: kas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…