V Kyjevě hrozí třetí Majdan. Radikálové se ozbrojují, hovoří se i o Tymošenkové, cituje Spencerová ukrajinské noviny, kterým vláda „vybílila" redakci

27.10.2014 9:21

Předčasné parlamentní volby by Ukrajině klid přinést nemusely a dokonce by mohlo dojít k dalšímu Majdanu. Před otevřením volebních místností o tom na svém portálu spekuloval ukrajinský list Vesti, jenž v českém překladu přináší analytička Tereza Spencerová.

 V Kyjevě hrozí třetí Majdan. Radikálové se ozbrojují, hovoří se i o Tymošenkové, cituje Spencerová ukrajinské noviny, kterým vláda „vybílila" redakci
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Na úvod Spencerová připomíná, že deník Vesti vstoupil do širšího podvědomí zahraniční veřejnosti v půli září, kdy ukrajinská tajná služba SBU provedla razii v jeho redakci, zabavila počítače a servery a zavřela jeho webovou stránku. Vesti totiž krátce předtím odhalily, že dcera šéfa ukrajinské tajné služby Valentina Nalyvajčenka žije v luxusním apartmá v New Yorku. Z korupce nařčený Nalyvajčenko poté konstatoval, že prošetřování takových „pseudomédií“ je významným úkolem SBU, hned po sledování diverzantů.

Hodnocení ukrajinských voleb z pera Pavla Šafra ZDE.

V pátek - tedy ještě před otevřením volebních místností - se Vesti pokusil predikovat možný scénář povolební situace na Ukrajině. Podle všeobecného očekávání by volby měly vést ke konsolidaci moci v zemi. S tím souhlasí i Vesti, podle něhož je zřejmé, že k nastolení normálního politického procesu podle zákonů a ústavy „zatroubí“ po spočtení hlasů vítěz voleb - Blok prezidenta Petro Porošenka.

Ukrajinský prezident se prý ve spolupráci s parlamentem, v němž by měly mít hlavní slovo proevropské síly, pokusí stabilizovat situaci v zemi a obnovit její ovladatelnost. Za tímto účelem by podle Vesti mohl být ochotný uzavřít mír s povstaleckými republikami v Doněcku a Luhansku, nebo se dohodnout s Ruskem – bez ohledu na jakékoli protesty.

Hrozí státní převrat

„Mnohým aktivistům Majdanu se tento plán nejspíš líbit nebude, protože v takovém případě ústřední roli v politickém a ekonomickém životě Ukrajiny budou hrát zkušení byrokraté, kádroví příslušníci silových struktur a největší oligarchické skupiny, zatímco zástupci Majdanu z politických funkcí pomalu, ale jistě mizí – tu z neschopnosti situaci změnit, jindy kvůli čisté neschopnosti,“ píše ukrajinský deník.

 „Ozbrojená část národa“, která se údajně prezentuje vlastní ideologií odporu ke státní moci, by se podle Vesti mohla pokusit o ozbrojený převrat, což prý připouští i lidé z okruhu prezidenta Porošenka. „Víme přitom, že různé radikální skupiny svážejí do Kyjeva zbraně. Máme za to, že na destabilizaci situace mají zájem především dvě síly – Rusko a Julija Tymošenková. Podle toho také zbraně svážejí především stoupenci Tymošenkové a radikální organizace, které ve skutečnosti skrytě řídí ruské tajné služby,“ vysvětlil deníku zdroj, aniž by upřesnil, zda Rusko a Tymošenková svůj postup koordinují.

Celý text k přečtení ZDE.

Vláda o zbraních sice prý ví, ale nezasahuje, protože je Ukrajina de facto ve válečném stavu a podobné kroky by za takové situace byly příliš riskantní. Podle Vesti by hrozil například ruský vpád či skutečné lidové povstání na jihovýchodě Ukrajiny. „Myslíš, že nevíme, že je spoustu bojovníků dobrovolnických oddílů třeba posadit do basy, protože jsou to vrazi a lupiči? Zatknout ale radikály, kteří připravují třetí Majdan, by znamenalo znepřátelit si spoustu vlastenců. Při hrozbě ruského vpádu by cokoli, co by proti nám postavilo navíc i aktivní část Majdanu, byla přímá cesta ke krachu,“ údajně prohlásil nejmenovaný vládní činitel a dodal, že plošně odstranit „vnitřní nebezpečí“ prý beztak bude nutné, ale nedojde na to dříve než v dubnu či květnu, kdy už by měla poklesnout rizika agrese i vzpoury.

Těsný volební souboj 

Podle posledních zpráv centrální volební komise by se do parlamentu (Nejvyšší rady) mělo dostat 6 politických subjektů. Vedle Bloku prezidenta Petro Porošenka je to také Lidová fronta premiéra Jaceňuka či hnutí Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadovyje. Pětiprocentní hranici by údajně měla překročit Radikální strana Olega Ljaška či Vlast expremiérky Julije Tymošenkové. Do parlamentu se zřejmě dostane i proruský Opoziční blok - dědic bývalé vládní Strany regionů. 

Po sečtení pětiny hlasů kolem osmé hodiny ráno zatím „vede" Lidová fronta před Blokem Petro Porošenka. Nutno podotknout, že boj je to vyrovnaný. Oba subjekty od sebe dělí „pouhých" sto třicet čtyři hlasů. Strana  premiéra Arsenije Jaceňuka prozatím obdržela 21,66 % hlasů, prezidentský Blok 21,65 % hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…