V sedmi městech budou lidé vzpomínat na oběti holokaustu

16.04.2015 6:40

V sedmi městech České republiky se dnes bude vzpomínat na oběti, které zahynuly v nacistických koncentračních táborech či jinak přišly o život během holokaustu. Jejich jména při veřejném čtení zazní Praze, Brně, Kolíně, Kutné Hoře, Liberci, Olomouci a Sušici. Na dnešek připadá Den vzpomínání na oběti holokaustu, hebrejsky Jom ha-šoa.

 V sedmi městech budou lidé vzpomínat na oběti holokaustu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nový židovský hřbitov

Je připomínkou šesti milionů Židů, kteří zahynuli během holokaustu. V Izraeli je tento den státním svátkem. Datum se vztahuje k výročí povstání ve varšavském ghettu. Tématem letošního desátého ročníku jsou v Česku návraty a nenávraty českých a moravských Židů a Romů po osvobození koncentračních táborů v roce 1945. 
    Institut Terezínské iniciativy letos vydal informační materiál se vzpomínkami na osvobození a návrat židovských a romských obyvatel českých měst. Součástí akce je výstava vítězných prací třetího ročníku soutěže pro školy Jom ha-šoa - Návraty a nenávraty. 
    Veřejné připomínky se zúčastní pamětníci holokaustu, významné osobnosti veřejného a kulturního života, představitelé židovských i romských organizací a lidé, kterým památka obětí není lhostejná. Na pražském čtení slíbili účast izraelský a slovenský velvyslanec i ministryně práce Michaela Marksová. 
    Odhady počtu zahynuvších Židů se různí. V roce 1939 žilo v Evropě 9,1 miliónu osob židovského původu, po roce 1945 asi tři milióny. Usuzuje se tak, že nacisté způsobili smrt 5,2 až šesti miliónu Židů. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …