Veřejnoprávní televize si posvítila na hradní zakázky a dary pro „Zemanovu" stranu. Toto zjistila

11.03.2018 9:45

Česká televize přinesla informace o tom, jak subjekty, které sponzorovaly prezidentskou kampaň Miloše Zemana nebo finančně podpořily Stranu práv občanů Jana Veleby, posléze participovaly na zakázkách, které administroval Pražský hrad. Hrad však odmítá, že by za tím bylo cokoli nekalého.

 Veřejnoprávní televize si posvítila na hradní zakázky a dary pro „Zemanovu" stranu. Toto zjistila
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Z dostupných informací vyplývá, že už nejde o náhodu, o nějaké nahodilé uspořádání mezi sponzory politické strany SPO, popřípadě přímo pana Zemana, a realizátory veřejných zakázek, které Hrad administruje,“ uvedl analytik Transparency International Milan Eibl. „Mám podezření, že se to spíše jeví jako účelový konstrukt, kdy sponzoři nebo na ně napojené společnosti získávají jakousi protihodnotu,“ dodal pro veřejnoprávní televizi.

Příkladem takovéto symbiózy může prý být např. aktivita společnosti Actus. Ta pořádá v sídle hlavy státu vánoční nebo velikonoční trhy. První taková akce se konala v roce 2015, kdy už byl Miloš Zeman přes dva roky v úřadě.

Společnost Actus vlastní Michal Pechan. S Pechanem podniká také Petra Wallischová. A Petra Wallischová poslala Straně práv občanů Jana Veleby dar 100 tisíc korun. V roce 2016. Veřejnoprávní televize se snažila získat stanovisko dámy, ale prozatím neuspěla. Pechan se však pro ČT vyjádřil a jakékoli spojení mezi darem pro Velebovou stranu pořádáním trhů na Hradě odmítl. „Dar pro SPO a zakázka na Hradě spolu rozhodně nesouvisejí. Paní Wallischová je můj zaměstnanec, je to její individuální akce,“ řekl Pechan.

Podobných propojení však podle ČT existuje víc. Publikace pro Správu Pražského hradu a pohlednice se Zemanem vyrábí společnost Tisk Centrum. Od října 2016 získala společnost od Hradu zakázky za 1,2 milionu korun. V roce 2011 dostala od této firmy Strana práv občanů nepeněžitý dar ve výši 130 tisíc.

Mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek slova Milana Eibla rázně odmítl. Zdůraznil, že zakázky jsou přidělovány na základě výběrových řízení. Hrad už prý však neřeší, jestli dodavatelé, kteří tu či onu zakázku získali, spolupracují s někým dalším.

„Jakékoliv další aktivity dodavatelů samotných či dalších osob neprověřujeme. Stejně tak nejsme schopni tyto aktivity jakkoliv ovlivnit. Na výběry dodavatelů a následné dodavatelsko-odběratelské vztahy nemají tyto další aktivity žádný vliv,“ oponoval Eiblovi Šebek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…