„Vítám Pitharta mezi dezoláty.“ Toto prohlásil k Ukrajině. Zaznamenáno

07.03.2024 15:41 | Monitoring

Bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart prohlásil, že se Západ musí připravit na situaci, že Ukrajina vojensky Rusko neporazí. Je podle něj také otázka, zda se nevymstila snaha „tahat“ Ukrajinu do Evropy a NATO. „Vítám ho mezi dezoláty,“ reagoval komentátor Petr Holec.

„Vítám Pitharta mezi dezoláty.“ Toto prohlásil k Ukrajině. Zaznamenáno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Po dvou letech války na Ukrajině se zdá, že tento konflikt jen těžko bude mít vítěze, a pokud ano, tak z posledního vývoje vše nasvědčuje, že to spíše bude Rusko. Lidé a politici, kteří na to upozorňují, jsou ale i přesto neustále označováni jako „dezoláti“ a „proruští chcimírové“, jako například slovenský premiér Robert Fico.

K názoru, že Ukrajina vojensky nemůže zvítězit a že Západ by neměl Ukrajině umožňovat vstup do NATO nebo EU se ale staví stále více lidí. Naposledy tuto myšlenku veřejně prohlásil i Petr Pithart.

„My se musíme připravit, že to dopadne špatně. To znamená, že nevyhrají Ukrajinci. Ta válka nebude mít vítěze. Je otázka, zda k tomu Západ neměl přistupovat jinak a jestli bylo dobré snažit se Ukrajinu vtáhnout do Evropy,“ uvedl Petr Pithart v rozhovoru pro deník Echo24.cz.

Jeho citaci zveřejnil mimo jiné i dramaturg ČT Martin Horálek.

Stejně tak si Pithartova výroku všiml komentátor Petr Holec, který Pitharta ironicky uvítal v klubu. „‚Musíme se připravit na to, že to dopadne špatně a Ukrajina nezvítězí. Je otázka, zda k tomu Západ neměl přistupovat jinak a jestli bylo dobré snažit se Ukrajinu vtáhnout do Evropy,‘ řekl Echo Pithart a přidal i NATO, když o to většina Ukrajinců nestála. Vítám ho mezi dezoláty,“ reagoval Holec.

To, že se Západ musí připravit buď na nekončící konflikt, nebo v horším případě na prohru Ukrajiny, ale podle Pitharta neznamená, že by ji aktuálně neměl maximálně podporovat. „Pokud chceme tu jednu prioritou, musí jí dnes být pomoc Ukrajině a budování naší obranyschopnosti,“ uvedl Pithart v komentáři o prioritách české vlády pro server hlidacipes.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…