Vláda na odloženém jednání probere pracovní karanténu či testování ve školách

14.01.2022 6:30

Seznam profesí, na něž se bude vztahovat takzvaná pracovní karanténa, by na dnešním zasedání měla schválit vláda Petra Fialy (ODS). V rámci opatření proti šíření covidu-19 ministři projednají například i podobou testování ve školách od příštího týdne. Kabinet měl původně jednat ve středu. Na dnešek přeložil své zasedání kvůli středeční schůzi Sněmovny k hlasování o důvěře vládě, která se protáhla až do čtvrtečního rána a po přestávce ji zákonodárci uzavřeli ve čtvrtek večer.

 Vláda na odloženém jednání probere pracovní karanténu či testování ve školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Petra Fialy dostala důvěru většiny sněmovny. Pro návrh bylo 106, proti návrhu 87 poslanců

Účelem pracovní karantény má být udržet fungování státu v případě, kdy by se mezi zaměstnanci kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta covidu-19 omikron. Týkat by se mohla zdravotnictví, dopravy, energetiky, vodního hospodářství či pohřebnictví. Lidé z těchto oblastí, kterým by v zaměstnání vyšel pozitivně antigenní test, by mohli pracovat dál v izolovaném prostředí. Pokud by se nákaza potvrdila PCR testem, do práce by už nedocházeli.

Testovat ve školách by se od pondělí 17. ledna mělo jednou týdně antigenním testem. V případě pozitivního výsledku bude následovat PCR test. Dosud se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Testování se kvůli zkouškovému období nebude týkat vysokých škol.

Kabinet projedná i návrh, aby se náhradníkem členky takzvané Benátské komise (Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva) stal soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek. Náhradnicí české členky komise Veroniky Bílkové byla dosud Kateřina Šimáčková, která se ale stala soudkyní Evropského soudu pro lidská práva. Nynější funkční období členky i náhradníka za ČR končí v říjnu.

Vláda také formálně odvolá Miroslava Jindřicha z Legislativní rady vlády. Jindřich se koncem roku členství v radě vzdal kvůli vysokému věku a tomu, že skončil ve funkci notáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…