„Vláda se nás musí bát!“ Tisíce odpůrců povinného očkování na Václaváku. Vypískaná policie. Z pódia hrozil hasič i městský strážník

12.12.2021 15:50

Iniciativa Chcípl PES – Otevřeme Česko svolala další z řady demonstrací proti vládě. Tentokrát kvůli zavedení povinného očkování proti nemoci covid-19, k němuž přistoupila odcházející vláda Andreje Babiše (ANO). Stop totalitě, stop totalitě, stop totalitě, nesl se hromový pokřik od koně sv. Václava dál dolů po Václavském náměstí. Na akci dorazily asi čtyři tisíce lidí.

„Vláda se nás musí bát!“ Tisíce odpůrců povinného očkování na Václaváku. Vypískaná policie. Z pódia hrozil hasič i městský strážník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti porušování osobních svobod, Ústavy ČR a proti povinnému očkování u sochy svatého Václava na Václavském náměstí

Od 14 hodin probíhala na Václavském náměstí v Praze demonstrace proti zavedení povinného očkování na covid-19. Akci organizuje iniciativa Chcípl PES – Otevřeme Česko, která po skončení projevů na Václavském náměstí naplánovala pochod k Úřadu vlády ČR, kam se účastníci protestu po 15. hodině skutečně vydali.

Na demonstraci promluvili kněží, dobrovolní hasiči, městští strážníci a další řečníci. Jako první promluvil jeden z předních představitelů iniciativy Chcípl PES Jakub Olbert.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí
Tisíce demonstrantů si s sebou přinesly české vlajky i transparenty s hesly proti covidovým restrikcím i povinnému očkování. Účastníci akce často neměli nasazenou ochranu úst a nosu a rozhodně nedodržovali předepsané rozestupy jeden až dva metry.

Dávali jasně najevo, že to považují za zbytečné. V tomto duchu se vyjádřil i mladý muž řečnící na pódiu po Olbertovi, který rázně odmítl povinné očkování.  

„Přitom to nemá vážný smysl, protože naše mladá generace není ohrožena covidem, ale je velmi ohrožena vedlejšími účinky těch tzv. vakcín. My jsme se zatím báli vlády, ale musíme se chovat tak, aby se vláda bála nás. Teď už to ukončím slovy: jeden za všechny, všichni za jednoho,“ volal z pódia zástupce mladé generace.

Dočkal se bouřlivého potlesku.

Naproti tomu když ze strany policie zazněla výzva, aby si lidé chránili ústa a nosili respirátory a dodržovali rozestupy, strážci zákona byli vypískáni.

V davu také zaznělo, že končící ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch patří za mříže. Spolu s Vojtěchem by podle představ demonstrantů měl za mřížemi skončit i zbytek vlády.

„Pane Vojtěchu, jste ještě horší právník, než jste zpěvák, a to je co říct,“ zahřmělo z pódia.

Iniciativa Chcípl PES zdůrazňuje, že nemá nic proti dobrovolnému očkování proti nemoci covid-19, ale striktně odmítá očkování povinné.

Chcípl pes proti povinnému očkování

Na pódiu se objevil také kněz, který se též postavil proti povinnému očkování.

„Za chvíli jsou tady Vánoce a největší dárek, který můžeme dostat od Ježíška, je pravda. Pravda nás osvobodí,“ zaznělo od zástupce byzantského kléru.  „Globalisté chystají vyhlazení a zotročení lidstva,“ zaznělo také z úst kněze.

Na Václavském náměstí také zaznělo, že národní autority pouštějí mezi lidi už dva roky strach a lži, což vede k tomu, že lidé těmto autoritám nevěří. Nevěří v přínos povinného očkování. Speciálně ne pro lidi, kteří nepatří k ohroženým skupinám.

Na pódiu stanul také dobrovolný hasič, jehož manželka pracuje jako lékařka, a s hlasitým voláním „stop totalitě, stop totalitě, stop totalitě“ odmítl povinné očkování. „Je mi líto, že kvůli tomu budu muset skončit jako dobrovolný hasič a moje žena bude muset skončit jako lékařka,“ pronesl.

V odpověď se neslo volání „hanba, hanba, hanba“ a „stop totalitě, stop totalitě, stop totalitě“.

Městský strážník Jaroslav Kužel zašel ještě dál. Když si vzal slovo po dobrovolném hasiči, zdůraznil, že policisté, kteří budou nuceni odejít ze služby, pokud nebudou souhlasit s povinným očkováním, mohou posléze založit nějakou vlastní instituci.

Po 15. hodině se demonstranti vydali na pochod k Úřadu vlády ČR. Tam se dostali o půl páté odpoledne.

 

Odtud vyrazil průvod k Hradu, kam za provolávání hesel „svobodu, svobodu“ nebo „ruce pryč od našich dětí“, došel okolo 17. hodiny. Demonstranti se plánovali poklonit u sochy T. G. Masaryka, a tím celou akci završit. To se také stalo.

Kromě toho zaznělo na Hradčanském náměstí také poděkování řečníkům a obecně všem účastníkům akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…