„Vy jste elita, hrdinové národa!“ Vrabel vyburcoval protivládní demonstranty na Václaváku

06.05.2023 14:45 | Reportáž

Na Václavském náměstí se dnes koná protivládní demonstrace Plán Česká republika na 1. místě. Pořadatelem je Ladislav Vrabel. Vystoupit má i Jiří Paroubek, Kateřina Konečná nebo Lubomír Volný. Situace v České republice je podle Vrabela a jeho úvodní řeči horší než před rokem, zmínil své nedávné odsouzení. Stejně tak je za své politické názory trestně stíhaná další stovka lidí, připomněl Vrabel. Dav skanduje: „Hanba!“

„Vy jste elita, hrdinové národa!“ Vrabel vyburcoval protivládní demonstranty na Václaváku
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

Od 14:00 hodin se koná na Václavském náměstí protivládní demonstrace s názvem Plán Česká republika na 1. místě. Demonstraci zorganizoval pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel. Vystoupit má profesor Petr Staněk, bývalý Předseda vlády České republiky Jiří Paroubek, bývalý český politik Jan Kavan, europoslankyně Kateřina Konečná i bývalý poslanec Lubomír Volný a další. Již v předvečer demonstrace Vrabel na Facebooku avizoval, že hlavním tématem demonstrace bude mír a svoboda slova.

„Děkujeme moc, že jste všichni přijeli!“ pozdravil dav Ladislav Vrabel šest minut po druhé hodině odpoledne. Na pódiu vedle něj stojí spolu moderátoři demonstrace paní Katarína Boková, zakladatelka skupiny Matky pro mír na Slovensku, a majitel internetové televize TV Bureš – Petr Bureš. Lidé v davu třímají české vlajky i vlajky KSČM.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41723 lidí
Demonstraci chtěl Vrabel zahájit zdůvodněním, proč se dnes lidé na této akci setkali. Než stihl promluvit, z davu se ozvalo: „Šel jsem náhodou kolem!“, v připomnění březnové demonstrace a kauzy kolem děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické.

Vrabel se nenechal vyrušit a zavzpomínal na první demonstraci, kterou před rokem společně se svou manželkou organizoval na Náměstí republiky. Tehdy se dle jeho slov všichni báli mluvit a bylo jim vyhrožováno vězením, pokud by ve válce podporovali Rusko. Situaci při současném druhém ročníku demonstrace považuje za tíživější. „Situace ve společnosti je mnohem horší, než byla před rokem. Situace je taková, že stovka lidí je dnes trestně stíhaná za své politické názory. Za tu dobu jsme uspořádali několik demonstrací, na což režim reagoval tak, že Ministerstvo vnitra založilo speciální skupinu KRIT (Krizový informační tým). Studovaní psychologové vymysleli, jak dehonestovat jak moji osobu, tak lidi okolo. Jakým způsoben o nás mají špatně psát média a jakým způsobem o nás špatně mají mluvit politici,“ řekl Vrabel.

Je tady snaha o zastrašování a dehonestaci lidí, kteří se ozývají,“ prohlásil Vrabel a připomněl i své nedávné odsouzení. „Byl jsem odsouzený za to, že jsem varoval před válkou. Státní zástupkyně mě obžalovala z něčeho, co jsem neřekl, a soudce mě odsoudil za něco jiného, co jsem taky neřekl,“ vysvětlil a považuje to za příhodnou ukázku fungování stávajícího režimu České republiky. Publikum začalo skandovat: „Hanba! Hanba! Hanba!“

„Chci ukázat a říct, že ten současný režim v dnešní době je mnohem horší, než byl ten minulý předtím, než se rozpadl. Lidé mají strach,“ pokračoval Vrabel ve vystoupení. Dav, který přišel protestovat proti vstupu cizích vojsk na české území, Ladislav Vrabel označil za elitu národa a děkuje jim. „Jste pro mě největší hrdinové tohoto národa,“ skládá jim poklonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…