„Vypadni. Jdi do p*dele!“ Babiš přijel podepisovat knihu a debata se otočila jiným směrem

19.08.2017 12:55

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš rozhodně vzbuzuje emoce. Své dojmy ze setkání s ním popsal na svém facebookovém profilu Petr Roháček, server Forum24.cz pak přináší video ze setkání Babiše s Michalem Voždou ze skupiny AUVA.

„Vypadni. Jdi do p*dele!“ Babiš přijel podepisovat knihu a debata se otočila jiným směrem
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

„Na náměstí, kam měl ON přijet v 16:00, jsem dorazil asi v 15:40. Schválně s předstihem, protože jsem chtěl vidět, jak to vypadá v malém městě, když přijede ON či jiná celebrita jeho kalibru. Sednul jsem si na lavičku a vyhlížel jsem. Asi za 5 minut náhle prošlo asi 15 důchodců,“ popsal úvodem Roháček, jak následně vyposlechl, o čem si senioři povídají a jak se na Babiše těšili. „Pokračovali jsme v diskusi o politice do té doby, než přijel ON,“ zmínil Roháček.

Babiš podle něj přijel přesně na čas. „Vycházel spolu se svým řidičem z černého, lesklého auta. Ironií osudu je, že jsme byli s paní první, komu ON potřásl rukou. Po chvilce pozorování a zamýšlení se nad tím, jak strhující energii ON pro lidi má, jsem se též odebral ke stánku. Čekali jsme tam v řadě spolu s mými mladými kamarády a kamarádkami, kteří přišli jen ze zvědavosti a pro knihu. Když se na mě dostala řada, oslovil jsem HO: „Dobrý den, pane Babiši, můžu mít otázku? Jsem prvovolič a jsem z toho všeho, co je teď v médiích, poněkud zmatený…“, a ON odpovídal. Ano, ON úplně v klidu odpovídal," popsal Roháček s tím, že následoval velmi solidní rozhovor, dialog. 

„Později v debatě jsem začal předkládat argumenty o tom, jak Imoba skoupila pozemky pro firmu ZZN Agro Pelhřimov (= firma Čapí hnízdo). Hned poté mě pan Babiš začal odkazovat na schůzku na Čapí hnízdo. Šlo ale vidět, že diskusi chce vést. Tyto argumenty ale též bohužel zapůsobily na dav jeho skalních fanoušků jako rudý šátek na býka. ‚Ty jsi sem přišel jen provokovat!‘, ‚Vypadni!‘ Tolikrát jsem snad frázi ‚Jdi do prdele!‘ od nikoho během jedné minuty neslyšel,“ zkonstatoval Roháček. 

A právě v tomto vnímá největší problém. „Vnímám to tak, že pokud se spolu nebudeme schopni bavit bez toho, aniž bychom se uráželi či častovali různými vulgarismy, tak směřujeme do takové společenské situace, z které se budeme jen těžko hrabat zpět. Já chápu vaše emoce, i já cítím vztek, nepochopení a někdy i zhnusení nad některými věcmi, které někteří politici dělají či říkají, ale sakra… Pokud tohle nebudeme schopni během společné debaty přenést přes srdce, tak je to špatný a bude to jen horší,“ dodal Roháček.

Závěrem vyjádřil jedno přání. „Strašně bych si přál žít v České republice, kde se sejde příznivec Babiše z Humpolce, příznivec Sobotky ze Vsetína, příznivec Fialy z Ostravy a příznivec Kalouska z Aše, sednou si, budou debatovat o tom, co je dělí, pochopí toho druhého a ačkoliv nezmění svůj názor na věc, odnesou si z debaty náhled dalšího člověka. Má to jen samé výhody... Říkejte mi, že jsem naivka/sluníčkář/blbec, ale tohle je můj sen a chci ho jakýmkoliv způsobem dosáhnout,“ uzavřel s poděkováním Babišovi za slušnost. 

Horší to měl Babiš při setkání se svými odpůrci ze skupiny AUVA. Server Forum24.cz přinesl video, v němž Babiš Michalu Voždovi ze skupiny říká, jak se nikoho nebojí. „Vy nebudete určovat pravidla debaty se mnou,“ řekl Babišovi Vožda. „Já se vás nebojím, já se nebojím nikoho,“ řekl pak rázně Babiš. „Pokud nejste schopni normálně debatovat a místo toho jdete narušovat moji svatbu, tak buďte rád, že se s vámi vůbec bavím,“ sdělil Babiš a pozval Voždu k debatě na 7. září. 

Video najdete ZDE.

Celý příspěvek Petra Roháčka:

Na náměstí, kam měl ON přijet v 16:00, jsem dorazil asi v 15:40. Schválně s předstihem, protože jsem chtěl vidět, jak to vypadá v malém městě, když přijede ON či jiná celebrita jeho kalibru. Sednul jsem si na lavičku a vyhlížel jsem. Asi za 5 minut náhle prošlo asi 15 důchodců. „Tak tady za chvilku bude, novomanžel! Nemůžu se dočkat,“ zaznělo z hloučku. Tři důchodci se oddělili od skupiny a zamířili přímo za mnou. Už asi z pěti metrů jsem se usmál na paní o holi, která šla jako první. „Pojďte si sednout,“ posouvám se na lavičce. Paní se usadila, zhluboka vydechla a usmála se na mě zpět. „Tak co, jdete se podívat na Babiše?“ ptám se paní. Ona odpovídá, že to je přece jasné. V pokračující poklidné atmosféře se ptám: „Vy jste volička ANO, viďte?“ načež paní samozřejmě přitakala. „To chápu. Jdete si pro podpis a pro knížku?“ snažím se pokračovat v konverzaci. „Jistě,“ odvětila paní „těším se, až HO potkám.“ Pokračovali jsme v diskuzi o politice do té doby, než přijel ON.

Přijel! A přijel přesně na čas, sotva odbila 16 hodina, vycházel spolu se svým řidičem z černého, lesklého auta. Ironií osudu je, že jsme byli s paní první, komu ON potřásl rukou. „Dobrý den!", zdravím a třesu pravicí. „Zdravím,“ odvětil a odebral se do předem připraveného stánku, v tu dobu už plně okupovaného jeho skalními fanoušky.

Po chvilce pozorování a zamýšlení se nad tím, jak strhující energii ON pro lidi má, jsem se též odebral ke stánku. Čekali jsme tam v řadě spolu s mými mladými kamarády a kamarádkami, kteří přišli jen ze zvědavosti a pro knihu. Když se na mě dostala řada, oslovil jsem HO: „Dobrý den, pane Babiši, můžu mít otázku? Jsem prvovolič a jsem z toho všeho, co je teď v médiích, poněkud zmatený…“, a ON odpovídal. Ano, ON úplně v klidu odpovídal. Vedli jsme solidní rozhovor, v kterém jsme si slušně vyměňovali názory. Já nechal mluvit jeho, on nechal mluvit mě. Jistě, jeho názory nesouzněly s mými, ale vedli jsme dialog. Jistě, stále si myslím, že pokud je to takový bojovník proti politikům, kteří spoléhají na poslaneckou imunitu a dělají lumpárny, tak by se měl pochlapit a nechat se vydat co nejdřív Policii. Ale jen díky diskuzi si každý může udělat svůj VLASTNÍ obrázek sám.

Později v debatě jsem začal předkládat argumenty o tom, jak Imoba zkoupila pozemky pro firmu ZZN Agro Pelhřimov ( = firma Čapí hnízdo). Hned poté mě pan Babiš začal odkazovat na schůzku na Čapí hnízdo. Šlo ale vidět, že diskuzi chce vést. Tyto argumenty ale též bohužel zapůsobily na dav jeho skalních fanoušků jako rudý šátek na býka. „Ty jsi sem přišel jen provokovat!“, „Vypadni!“,… Tolikrát jsem snad frázi „Jdi do prdele!“ od nikoho během jedné minuty neslyšel.

„Škoda,“ pomyslel jsem si. Panu Babišovi jsem se následně omluvil s tím, že pokud to vypadalo jako provokace, tak že tak jsem to rozhodně nemyslel. „V pohodě,“ odpověděl.

Jsem teď v pozici, kdy asi hodně lidí naštvu: Neodsoudil jsem Babiše a normálně jsem se s ním bavil (i když je to podle tohoto táboru „lhář, zloděj a největší zlo, co kdy ČR potkalo!“ a tím, že s ním vedu rozhovor, ho jen legitimizuji). Pak jsem si taky dovolil Babišovi oponovat, protože s ním absolutně nesouhlasím a podle toho, co čtu, si myslím, že by v politice být neměl. Od tohoto táboru jsem se dozvěděl, že jsem jen student - prase, že ničemu nerozumím,…

Jenže v tomhle je ten největší problém. Vnímám to tak, že pokud se spolu nebudeme schopni bavit bez toho, aniž bychom se uráželi či častovali různými vulgarismy, tak směřujeme do takové společenské situace, z které se budeme jen těžko hrabat zpět. Já chápu vaše emoce, i já cítím vztek, nepochopení a někdy i zhnusení nad některými věcmi, kteří někteří politici dělají či říkají, ale sakra… pokud tohle nebudeme schopni během společné debaty přenést přes srdce, tak je to špatný a bude to jen horší. Dneska jsem se utvrdil v tom, že jedině slušnou, klidnou debatou se někam jako společnost posuneme, a proto se omlouvám všem, které jsem kdy ve svých statusech či jakýmkoliv jiným způsobem urazil jen na základě nesouhlasu s jeho/jejím názorem. Vynaložím všechny svoje síly, aby se to již nikdy neopakovalo. Chce to ale sebekontrolu, pokoru a toleranci k druhému, ale jde to!

Strašně bych si přál žít v České republice, kde se sejde příznivec Babiše z Humpolce, příznivec Sobotky ze Vsetína, příznivec Fialy z Ostravy a příznivec Kalouska z Aše, sednou si, budou debatovat o tom, co je dělí, pochopí toho druhého a ačkoliv nezmění svůj názor na věc, odnesou si z debaty náhled dalšího člověka. Má to jen samé výhody… Říkejte mi, že jsem naivka/sluníčkář/blbec, ale tohle je můj sen a chci ho jakýmkoliv způsobem dosáhnout.

Proto Vám, Andrej Babiš, za včerejšek děkuji. Zachoval jste slušnost tak, abychom si mohli vyměnit naše názory. Škoda, že v jiných mediálních výstupech takto klidný zůstat nedokážete. Bohužel však musím konstatovat, že jste mě nepřesvědčil a stále si myslím, že v politice byste jakožto člověk s neuvěřitelným a bezprecedentním střetem zájmů být neměl. Rád se sejdu znovu a třeba mě přesvědčíte o opaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…