„Vyšší porodnost? Špatně.“ Francie a Itálie chtějí děti. Ozval se odpor

12.02.2024 10:42

Jednu věc mají všechny státy v EU společnou. Jejich porodnost je pod úrovní, která zaručuje, že populace nevymírá. V některých zemích je to ale horší než v jiných, například v Itálii. Ve Francii sice není situace tak strašná, ale zhoršuje se. Emmanuel Macron i Giorgia Meloniová s tím chtějí něco dělat, narážejí ale na odpor feministek a médií. Zatím jediný, komu se podařilo situaci zlepšit, je maďarský premiér Orbán. Ovšem za vynaložení nemalých prostředků.

„Vyšší porodnost? Špatně.“ Francie a Itálie chtějí děti. Ozval se odpor
Foto: pixabay.com
Popisek: Novorozenec - ilustrační fotografie

Kromě současných strašidel, jako je například válka na Ukrajině, je v Evropě jedno, které ji obchází již dlouho. Nízká porodnost. OSN definuje míru, při které se populace udržuje (za předpokladu stálé úmrtnosti a nulové migrace), jako 2,1 dítěte na ženu. Jak ale ukazují statistiky Evropské unie, této míry nedosahuje ani jedna členská země.

Nejblíže v roce 2021 byla Francie, pak Česko, Island (který není členskou zemí) a pak Rumunsko. Tyto země měly míru porodnosti přes 1,8 dítěte na jednu ženu. Což je ale stále o dost méně než míra 2,1, která je potřeba, aby se zamezilo vymírání.

Porodnost v jednotlivých evropských státech
Zdroj: Evropská komise

Není pak divu, že se z porodnosti stává politické téma. O zvýšení porodnosti mluví například prezident Macron. Na tiskové konferenci v půlce ledna oznámil, že je potřeba usilovat o „demografické přezbrojení“. A slíbil lepší rodičovskou dovolenou a „boj s neplodností“.

Okamžitě se ale setkal s odporem feministek a levicových politiků. Šéfka Ženské nadace mu vzkázala, že má „nechat jejich dělohy na pokoji“. A samozřejmě zazněla další prohlášení o tom, jak taková prohlášení a cíle snižují autonomii žen a jak se jedná o krok zpět. Došlo i na srovnání se slavným Příběhem služebnice, kde jsou ženy zotročeny muži. Nicméně, francouzská porodnost se propadá, v minulém roce se ve Francii narodilo 678 tisíc dětí, což je o 6,6 % méně než minulý rok a jedná se o nejnižší míru porodnosti od druhé světové války.

Macron není sám. V Itálii je situace ohledně porodnosti ještě horší. Dle deníku Guardian je v Itálii 24 % populace starší šedesátipěti let. A každý rok se italská populace o 180 tisíc lidí snižuje a už je pod 60 miliony a podle křivek trendu poklesne do roku 2070 na 48 milionů. V roce 2022 se narodilo jen 392 500 dětí. Italská porodnost je 1,25 na jednu ženu, na Sardínii dokonce jen 0,95. Z toho pak vyplývá, že se zavírají školy a některé vesnice jsou obydlené jen v létě.

Kromě toho, Itálie má nejvyšší věk prvorodiček (31,4 roku). Guardian to vidí jako důsledek toho, že 70,5 % Italů od 18 do 34 let stále žije u rodičů. A kromě toho, Itálie (člen eurozóny – pozn. red.) zaznamenala za posledních 30 let propad reálných mezd. Průměrná mzda je 12 % pod průměrem EU a 23 % pod průměrem Německa. Jak se svěřila Guardianu jedna dvaatřicetiletá Italka, v takové situaci si nemůže dítě dovolit. Itálie má také větší než obvyklou nezaměstnanost mladých.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí
Premiérka Meloniová chce s porodností také pohnout a chce, aby se v Itálii rodilo 500 000 dětí za rok. Guardian ji kvůli tomu přirovnává k Mussolinimu a kritizuje ji, že propaguje údajnou konspirační teorii, tedy že se liberální elity snaží domácí evropskou populaci nahradit přistěhovalci. Sám deník ale pak cituje šéfku italského statistického úřadu, která jako jediné řešení italské situace doporučuje migraci.

Další „padouch“ (alespoň podle titulků médií), kterému leží na srdci porodnost, je maďarský premiér Viktor Orbán. Ten porodnost podporuje nejvíce, podle deníku Politico až 5 procent HDP jde na rodinnou politiku. Například rodiny se čtyřmi dětmi jsou osvobozeny od daní. Nabízí také rodinné půjčky, které není nutné splatit, pokud má rodina alespoň tři děti a příspěvek na pořízení bydlení. I Politico v této souvislosti zmiňuje Příběh služebnice i „konspirační teorie“ o nahrazování populace přistěhovalci.

Podle všeho ale Orbánova politika funguje. Jak Politico ukazuje na grafu, Maďarsko je jedinou zemí, kde je trend vzestupný. V roce 2011 bylo suverénně nejhorší, s porodností 1,23 dítěte na ženu. O deset let později je to 1,61, což už je nad evropským průměrem. Francie má porodnost vyšší, ale s klesajícím trendem. Švédsko, které se snaží rodiče motivovat délkou mateřské dovolené (na kterou láká i otce dětí) a levnými školkami, také zažívá demografický pokles a jeho porodnost se pomalu začíná podobat té maďarské, ovšem také se sestupným trendem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak může někdo chtít přivádět děti do ŘÍZENÉ LIKVIDACE PŮVODNÍCH OBYVATEL, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJaroslav z Bystřice , 12.02.2024 12:44:54
Místo abychom podpořili přirozenou rodinu, tak strkáme zdroje do imigrace a LGBT

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …