„Z obětí války udělali cirkusovou estrádu!“ Pekarová objednala malbu malé Ukrajinky na balkón Sněmovny. Ne všichni jásají

24.02.2023 16:10 | Ze sítí

Malba dívky zpívající na troskách je ode dneška k vidění na balkónu Poslanecké sněmovny. Spolupráci s umělcem vystupujícím pod jménem ChemiS domluvila již v lednu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Instalace má být symbolem naděje a lidskosti. Jan Lacina (STAN) to chválí; naopak Vadim Petrov malbu označil za „blbou a nevkusnou“.

„Z obětí války udělali cirkusovou estrádu!“ Pekarová objednala malbu malé Ukrajinky na balkón Sněmovny. Ne všichni jásají
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Malba dívky zpívající na troskách v Kyjevě se nově vyjímá na balkónu budovy Poslanecké sněmovny. Autorem je umělec ChemiS, vlastním jménem Dimitrij Proškin, který se specializuje na graffiti. I k této malbě využil spreje. Spolupráci s ním již začátkem ledna dohodla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a dnes společně s ukrajinským velvyslancem v ČR Vitalijem Usatyjem toto dílo na sněmovním balkóně odhalila veřejnosti.

Vyobrazenou zpívající dívkou v kroji je Amelia Anisovychová, která v sedmi letech zpívala v ukrajinském krytu a dnes ji díky tomu zná celý svět. „Má to být symbol naděje a lidskosti, kterou si musíme zanechat i přes zničená ukrajinská města a zničené životy,“ sdělil ChemiS pro iDNES.cz.

Pekarová při příležitosti odhalení malby mluvila o barbarství ruské armády, ale i o hrdinném odporu ukrajinského národa vedeného prezidentem Volodymyrem Zelenským. Hrdinství podle ní představují nejen vojáci, nýbrž právě i lidé jako Amelie. Na svém twitteru pak občany pozvala k zhlédnutí malby. „Sedmiletá Amelia zpívala na začátku války v jednom z ukrajinských krytů poblíž Kyjeva píseň. Svým hlasem dávala naději. A ta je smyslem života. @Chemisgraffiti svým dílem tuto naději zhmotnil do svého díla. Na balkonu @snemovna bude celý měsíc k vidění. Srdečně Vás zvu.“

K malbě se pozitivně vyjádřil i Jan Lacina (STAN). „Terasa našeho klubu STAN v Poslanecké sněmovně. Připomínáme si rok od vpádu ruského agresora Putina na Ukrajinu. Ukrajinci jsou nesmírně stateční, česká vláda se chová tak, že je hrdost být součástí její parlamentní většiny,“ napsal.

Malba ukrajinské dívky nicméně přinesla i negativní ohlasy.

Manažer a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov instalaci považuje za nevkusnou. „Ráno jsem se díval na přímý přenos při odhalování této věci na Malostranském náměstí k výročí války na Ukrajině. Radši bez zvuku. Jen jsem čekal, co z toho vyleze, když tomu ČT dala takový prostor. Bylo to v režii paní předsedkyně sněmovny. On opravdu nikdo nevidí, jak je to blbý a nevkusný? Pokud ne, tak je to asi v pořádku. Přesto si trvám na tom, že je to nehorázně pitomé a z obětí války si účastníci udělali cirkusovou estrádu a televizní selfie,“ vyjádřil se na svém facebookovém profilu.

Instalace bude na balkóně sněmovního paláce Smiřických k vidění až do 24. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

vypadá to taky na , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 24.02.2023 17:07:14
srbskou holčičku z Bělehradu, při bombardování Američany. Ale ta si moc nezpívala.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…