„Za ty lidi z Václaváku musí někdo křičet až v Bruselu.“ Je tu nová koalice

04.12.2023 21:21 | Monitoring

Lidé z Václaváku zaslouží, aby za ně někdo křičel v Evropském parlamentu, a já už tam nechci být sama, uvedla v pořadu Aby bylo jasno europoslankyně a předsedkyně KSČM k nově vytvořené vlastenecké koalici Stačilo!, kterou spolu s komunisty tvoří Spojení demokraté - sdružení nezávislých (SD-SN) a Osobnosti.

„Za ty lidi z Václaváku musí někdo křičet až v Bruselu.“ Je tu nová koalice
Foto: screen: Facebook
Popisek: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí.

Předsedkyně strany KSČM, která vznik koalice Stačilo! iniciovala, popsala, proč přišla tato spolupráce. „Je tu nějaká chuť milionu zklamaných voličů potom, aby se ty strany spojovaly a nedopadlo to stejně, jako to dopadlo po posledních volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekla Konečná.

Rok Konečná vyjednávala s různými subjekty, často však jednání skončila neúspěšně. „Na mimoparlamentní scéně neexistuje nikdo, s kým bych nějaká jednání nevedla. Bohužel to velmi často skončilo na osobních ambicích, na ambicích sponzorů politických stran,“ dodala šéfka KSČM.

„Takže jsme se potkali s paní Dernerovou, která zaštiťuje tu odbornou část lidí, kteří tam jsou. A přišla jsem na to, že řada těch lidí jsou lidé, kteří jsou spojeni ať už s tím Václavákem nebo s tím, že charakterizují názory, programové cíle a priority těch nespokojených voličů. Samozřejmě jsme především schopni se shodnout na programu,“ uvedla Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Koalice Stačilo! zároveň oznámila společný postup do Evropského parlamentu v příštím roce. „To, proč jsme se rozhodli jít v koalici, je především to, že já už v tom Evropském parlamentu nechci být sama. Možná to zní moc osobně, ale za poslední čtyři roky jsem tam byla sama, která měla odvahu vystoupit proti premiérovi, proti lidem z Komise, dávat pozměňující návrhy, které pomáhají České republice, vymezovat se v hlasování. Moc bych si přála, a myslím, že by si to Česká republika zasloužila, aby tam takových lidí bylo prostě víc,“ řekla lídryně společné kandidátky Stačilo! do evropských voleb, europoslankyně Kateřina Konečná. 

Opřela se do některých českých europoslanců a europoslankyň, kteří dělají bruselskou politiku. „Dnes za nás v Evropském parlamentu bojují pánové Vondra, Zdechovský, paní Šojdrová, paní Charanzová, a to nejsou názory, které charakterizují českou společnost, to nejsou hlasování, která by byli schopni obhájit před lidmi, kdyby šli na ulici,“ pokračovala Konečná.

„Lidé, kteří nejsou spokojeni s tím, jak se dnes v Čechách žije, si zaslouží lidi, kteří za ně budou křičet v Evropském parlamentu. Myslet si, že jdete do Evropského parlamentu a budete tam dělat bruselskou politiku, to můžete podle toho, jak se tam chovají tito pravicoví nominanti,“ doplnila.

Chce, aby v europarlamentu měli své politické zástupce lidé demonstrující na Václavském náměstí, a byly tak slyšet i jejich názory. „V Evropském parlamentu se dá udělat setsakramentsky kus dobré práce, minimálně v tom, co vše můžete zabrzdit, na co vše můžete upozornit, co se chystá. A říct tam názory i za lidi z Václaváku. Mým snem je, aby nás tam bylo co nejvíce. Proto se to muselo dát dohromady,“ přiblížila.

„Musím říct, že je pro mě nejcennější to, že se na té kandidátce potkali lidé, kteří jsou s programem, se kterým jdeme, tzn. boj proti Green Dealu, proti migraci, politika ne do zbraní, ale do léků a další témata, souzní. Když budou zvolení do Evropského parlamentu, tak můžeme říct voličům, co tam budou hájit,“ řekla Konečná ke kandidátce Stačilo!.

Naopak se kriticky vyjádřila na společnou kandidátku Spolu! do eurovoleb: „Víme, co hájí Saša Vondra a co hájí Luděk Niedermayer, ale to jsou protipóly v Evropském parlamentu,“ nerozumí tomu, že tato dvě jména s tak odlišnými názory jsou na jedné kandidátce. „Je to neskutečný podvod na voličích, který my hrát nechceme,“ zdůraznila Kateřina Konečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Komunisty jako pravičák nikdy volit nebudu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDoktorrr , 05.12.2023 9:54:15
Ale musím bohužel konstatovat, že Komunistická strana je v současnosti pravicovější a s reálnějším podhledem na fungování státu, než ta pětikoaliční sebranka v čele s ODS.

|  5 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…