„Začněte u sebe.“ Zelení chtěli danit boháče, ale otočilo se to na ně

25.05.2024 11:26 | Monitoring

Zdanit „superbohatství“, to je návrh z dílny Zelených před eurovolbami. Přišel ale výsměch, co na to asi poví jejich členové užívající si svých koryt? Ozvalo se volání především po boji s daňovými ráji. Kdo nápad naopak vítá, je ředitel neziskovky Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek, právě ten by ale coby „dotační násosek“ měl podle senátora Hraby vracet peníze do státní kasy.

„Začněte u sebe.“ Zelení chtěli danit boháče, ale otočilo se to na ně
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Zelení konkrétně chtějí zdanit majetek nad 111 milionů korun sazbou tři a půl procenta. Tvrdí, že by to znamenalo výnos pro státní rozpočet ve výši 58 miliard korun. Milliardy by měly jít na modernizaci ekonomiky nebo lepší veřejné služby jako školství a zdravotnictví. Zdanění by se podle nich dotklo pouhých 4200 nejbohatších Čechů.

„Daň má zároveň podporu 68 % populace napříč politickým spektrem,“ odkazuje strana Zelených na sociální síti X na výsledky studie, kterou si nechala ke zdanění „superbohatých“ vypracovat. „Náš návrh jasně ukazuje, jak můžeme jednoduše získat peníze pro modernizaci Česka a potřebné investice,“ uvádí Zelení na svém webu.

Podle nich není možné, aby daňovou zátěž nesli z velké míry zaměstnanci nebo důchodci. „Není fér, že lékařky, vyučující nebo třeba pošťáci čelí většímu daňovému zatížení, než superbohatí. Česko potřebuje novou generaci političek a politiků, kteří mají odvahu prosadit férové daně!“ uvedli Zelení.

Senátor Zdeněk Hraba si následně rýpl, že Zelení by především měli začít u sebe: „Zelení prý představili nějaký plán na zdanění ,superbohatých'. To jistě nepotěší jejich členy, kteří jsou profesionální dotační násoskové a čerpají stamiliony z veřejných rozpočtů. Mohou tedy začít u sebe a ty peníze vrátit zpět," uvedl ve své reakci člen horní parlamentní komory.

V diskusi byl exministrem Ladislavem Mikem vyzván, aby pro svou silnou argumentaci uvedl příklad člena Zelených, který čerpá stamiliony z veřejných rozpočtů. „Jinak je to hodně sprostá, trapná a dosti primitivní pomluva. Tohle chtějí slyšet ti, od kterých chcete hlasy?“ dodal Miko.

Hraba následně zmínil Martina Rozumka a jeho organizaci vítající migranty. „Teď snad vezmete svá slova férově zpět,“ senátor Hraba.

Martin Rozumek z neziskovky Organizace pro pomoc uprchlíkům se naopak vyjádřil, že návrh Zelených na zdanění „superbohatství“ je výborný: „Mladí lidé se nebudou do smrti mačkat ve sdíleném bydlení, aby uhlobaroni, agrobaroni, zbrojaři aj. fosilové lámali rekordy v zisku. Na to Zelení reagovat musí a zdanění superbohatých je cesta,“ vyjádřil Rozumek názor.

Reagoval tak na článek komentátora Petra Honzejka pro Hospodářské noviny, který návrh označil za nebezpečný a „superpitomost“.

Politický poradce skupiny Zelených/EFA v Evropském parlamentu František Nejedlý ke zdanění superbohatství poznamenal: „Pořád v Česku opravdu věříme, že super bohatí budou odcházet, když mírně zdaníme jejich majetek? Panama Papers, Paradise Papers, Pandora Papers,“  poukázal na globální skandály, které prokázaly, že superbohatí daně platit nechtějí.

Zaměřil by se proto především na nelegální praktiky jako je obcházení daňových povinností a pravidel: „Daňové ráje nevznikly jako reakce, ale jako nabídka skrývat se a nedanit. Ten argument tedy z mého pohledu neplatí. Proto je potřeba, mimo jiné, také přitvrdit boj s daňovými ráji. Evropský blacklist je upřímně ve stávající podobě vtip; řada rájů v něm chybí a sankce jsou slabé,“ pokračoval Nejedlý.

Tyto věci - včetně zdanění superbohatství – jdou podle Nejedlého ruku v ruce a na evropské úrovni jdou řešit. „Před pěti lety nikoho nenapadlo, že bychom mohli mít v EU povinnou minimální efektivní sazbu korporátní daně 15 %. Dnes je to realita. I přes veto, i přes evropské daňové ráje. Jde to,“ dodal František Nejedlý v dalším příspěvku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…