„Západ musel kousnout do kyselého jablka.“ Co se stalo na konferenci u Saúdů

16.08.2023 15:55 | Monitoring

Ekonom Pavel Šik hodnotí dvoudenní mírový summit v Saúdské Arábii z minulého týdne, kde měla vzniknout dohoda na základních principech ukončení ruské války na Ukrajině, jako akci druhořadých úředníků s nulovým výsledkem. „Po Kodani šlo o další zbytečnou konferenci, ze které zbudou jen fotky nad krbem prince Salmána,“ má jasno Šik.

„Západ musel kousnout do kyselého jablka.“ Co se stalo na konferenci u Saúdů
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí
V saúdskoarabské Džiddě proběhlo minulý týden jednání diplomatů a vládních poradců asi čtyř desítek zemí, jehož cílem měla být dohoda na základních principech ukončení ruské války na Ukrajině. Podle Rijádu byla cílem rozhovorů „výměna názorů a úhlů pohledu“ na řešení války na Ukrajině.

Krátký summit skončil bez konkrétní dohody, pouze závazkem, že země budou pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnout míru. Setkání se účastnili političtí a bezpečnostní poradci hlav států a vlád mimo jiné z Ukrajiny, USA, EU či Německa, ale také z Brazílie, Indie, JAR, Turecka nebo Číny. Českou republiku zastupoval náměstek ministra zahraničí Jan Marian.

Ekonom Pavel Šik trefně poznamenává, že summit nevyvolal ve světě téměř žádnou odezvu, protože se ho účastnili bezvýznamní úředníci několika desítek států, kteří jen těžko mohli přinést jakýkoli hmatatelný výsledek.

„Pojďme se ještě jednou vrátit k setkání v Saúdské Arábii, kde se prý jednalo o míru. Pokud na Twitteru zadáte slovo s hashtagem #Jeddah, což je anglické jméno města Džidda, kde se rozhovory v Saúdské Arábii vedly, získáte spoustu nabídek masáží pro pány. Nabízejí se kluci převlečení za holky, černošky, Asiatky i dívky s bíle supremacisticky blonďatými vlasy, pravděpodobně z nějakého východoevropského státu,“ píše ironicky Šik na svém facebooku.

Česká média přitom velkolepě psala o mírovém summitu s účastí čtyřiceti zemí, ačkoliv většina zemí stejně byla jen do počtu včetně České republiky. „Třeba z Afriky pouze dvě a přibližně polovina jich byla do počtu jako Česko, baltské země nebo Komorské ostrovy. Na první pohled se jedná o takové malé déja vu třeba k jednání na americké letecké základně Ramstein na začátku roku, kdy se velkolepě psalo, že ‚válka vstupuje do své rozhodující fáze‘, a kde média psala o padesáti zemích podporujících vojensky Ukrajinu,“ srovnává Šik.

Konferenci navíc neiniciovala žádná velmoc, ale Saúdská Arábie, a tak mocnosti vyslaly na akci jen druhořadé úředníky. „Tato tzv. konference pravděpodobně nevznikla přímo na základě iniciativy Bílého domu nebo Londýna, ve skutečnosti musel Západ spíše kousnout do kyselého jablka, a tak země převážně vyslaly jen druhořadé úředníky. Jednalo se se vší pravděpodobností o akci krále Salmána, kterou domluvil v květnu přímo se Zelenským, zřejmě skrze slib, že se podaří dostat ke stolu Čínu,“ pokračuje Šik s tím, že jde o pokračování snahy Saúdské Arábie stát se světovou velmocí.

Ministerstvo zahraničních věcí Království Saúdské Arábie sice na závěr vydalo obsáhlé prohlášení k mírovým jednáním v Džiddě, ale 80 % prohlášení tvoří seznam účastníků a zbývajících 20 % uvádí, že se účastníci shodli na tom, že je důležité pokračovat v mezinárodních konzultacích a výměně názorů s cílem vybudovat společný základ, který připraví cestu k míru.

Podle Šika je jasné, že k žádné konkrétní dohodě ani dojít nemohlo, protože postoje států jako Brazílie, Jihoafrická republika nebo Čína jsou odlišné od pohledu Evropy.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v komentáři ke konzultacím v Džiddě připustila, že pohled Jihoafrické republiky, Brazílie a Číny na vývoj na Ukrajině se liší od pohledu Evropy. „Některá média zveřejnila spekulace, že Čína snad vysílá signál Rusku a že se od něj oddaluje. Odpovědí je, že na konferenci byl jen druhořadý čínský úředník a hned vzápětí se setkal velice přátelsky čínský ministr zahraničí s Lavrovem,“ upozorňuje Šik.

Ukrajina si podle Šika musí raději začít uvědomovat, že válku prohrává, a to nejen vojensky, ale i materiálně z pohledu budoucnosti země. „Jediné sčítání obyvatel Ukrajiny v době nezávislosti bylo provedeno v prosinci 2001 a tehdy žilo v zemi cca 48 milionů lidí. Jak píše ukrajinský Institut demografie a sociálního výzkumu, k 1. lednu 2023 žilo v původních hranicích (včetně anektovaných území bez Krymu) cca 24–32 milionů lidí, což znamená, že přesné číslo nevědí, protože každý měsíc další a další lidé zemi opouštějí,“ všímá si ekonom.

„Pokud odpočteme anektovaná území, ukazuje se, že na území kontrolovaném Kyjevem může žít tak cca 20–22 milionů lidí. Pokud uvažujeme, že třetina je zaměstnaná, jak píše Ukrajinský institut pro budoucnost, a z toho pouze 60 procent v nestátním sektoru, dojdeme ke smutnému číslu, že celý zbylý stát financuje možná ca 4–5 milionů lidí. Pokud válka poběží dál, budou slova o nějaké budoucnosti země již jen smutným vtipem,“ vysvětluje Šik, že Rusko za takovéto situace jen těžko přistoupí na Zelenského mírový plán.

„Po Kodani šlo o další zbytečnou konferenci, z které zbudou jen fotky nad krbem Salmána. Ale úředníkům se to zřejmě líbí, už se dohodli, že společně navštíví Afriku a rozhovory obnoví, prý někde a někdy, zahraničních cest na státní náklady není nikdy dost. Tak snad tam v Africe bude taky takový výběr pánských masáží a možná si na své přijdou v Africe i úřednice,“ dodává sarkasticky Šik.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já myslím, že summit svolaly USA, ale ještě před ofenzívou, kterou doufaly vyhrát., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDivoký pes Dingo , 16.08.2023 16:34:55
Takové setkání se neorganizuje ze dne na den, ale měsíce dopředu. USA čekaly, že neúmorně stateční Ukrajinci s pomocí nepřekonatelných západních zbraní zbabělé opilé mužiky rozdrtí - a tady se bude porcovat kořist. Jenže jaksi hora porodila myš, Ukrouši se nedostali ani přes první pásmo, slavné Leopardy uvízly v bahně - a sakra, my jsme zapomněli, že jsou projektované pro poušť - a Bradley tuze pěkně hoří. A jaksi není co porcovat, medvěd je silnější než dřív. Zrušit to nemohli, tak tam poslali druhou, třetí garnituru, a pustili ke slovu Zelenského. A sbohem, byl to pěkný výlet!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…