Zastavení stíhání v případu údajné korupce v ČSSD je pravomocné

13.02.2013 15:40

Rozhodnutí o zastavení stíhání pražského zastupitele Lukáše Plachého a dalších 16 lidí, kteří byli viněni z korupce při hlasováních na schůzích pražské ČSSD, je pravomocné. ČTK to dnes řekla šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 Eva Vycpálková. Verdikt bude nyní přezkoumávat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který má právo jej zrušit. Podnět ke zrušení rozhodnutí může podat i Městské státní zastupitelství v Praze, které jej obdrží také.

 Zastavení stíhání v případu údajné korupce v ČSSD je pravomocné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD

Policie dva z obviněných stíhala pro trestný čin podplacení, zbylých 15 pro přijetí úplatku. Podle detektivů v letech 2009 a 2010 dávala dvojice úplatky svým spolustraníkům za to, že vstoupili do ČSSD v Praze 9 a následně hlasovali podle jejich pokynů. Tímto způsobem prý byla ovlivňována hlasování ve prospěch předem určeného člověka, a to jak při sestavování kandidátek pro sněmovní volby, tak i při volbách do pražského zastupitelstva.

Své spolustraníky údajně upláceli Plachý spolu s někdejším šéfem místní organizace v Praze 9 Františkem Kolínským. Plachý již dříve jakoukoli vinu odmítl, loni v březnu však po svém obvinění přerušil členství v ČSSD. Kromě zastupitelstva působí Plachý také v jeho výborech - finančním nebo pro infrastrukturu. Většina ostatních členů po obvinění stranu opustila.

Nedostatečné důkazy

"Neshledali jsme, že by všechny ty důkazy do sebe zapadaly tak, abychom mohli uzavřít, že byl spáchán trestný čin všemi obviněnými," uvedla dnes žalobkyně k lednovému rozhodnutí. "Podle mého názoru to před soud nepatří," dodala.

Za trestný čin podplacení hrozilo Plachému a Kolínskému až dvouleté vězení, zbylým pak za přijetí úplatku až tříletý trest odnětí svobody. Mezi další obviněné patřil například bývalý zastupitel Prahy 9 Petr Müller, který čelí v jiné kauze obžalobě z výroby a distribuce pervitinu.

Údajné uplácení v pražské ČSSD policie začala řešit již před více než dvěma lety. Tehdy média zveřejnila nahrávky o tom, že radní ČSSD Plachý údajně za dobré místo na kandidátce přislíbil jednomu ze spolustraníků 100 tisíc korun. Plachý tehdy korupci odmítl, ale ihned rezignoval na funkci v radě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…