„Že jsem tam lezla.“ Dostala naloženo od Macinky, až se to na ní zle podepsalo

25.10.2023 10:52 | Monitoring

Mluvčí české pobočky silničních bojovníků za klima Veronika Holcnerová diskutovala v Českém rozhlase s předsedou strany Motoristé sobě Petrem Macinkou. Zatímco v průběhu debaty se jeho argumentům smála a dělala grimasy, po jejím skončení se na síti pochlubila strhaným obličejem. „Unavená tím, že ještě v roce 2023 zvou veřejnoprávní média lidi popírající vědecký konsenzus,“ vysvětlila svou náladu.

„Že jsem tam lezla.“ Dostala naloženo od Macinky, až se to na ní zle podepsalo
Foto: Twitter Veroniky Holcnerové
Popisek: Veronika Holcnerová, mluvčí české pobočky Extinction Rebellion

Na jedné straně aktivistka, mluvící o „fosilních korporacích“ a hájící právo protestovat protesty a blokádami. Na té druhé Petr Macinka, předseda strany Motoristé sobě. „Nikdo nemá právo páchat materiální škody obrovského rozsahu nebo ohrožovat veřejnou bezpečnost a šikanovat desítky, možná stovky tisíc lidí v hlavním městě,“ vzkázal aktivistce ve studiu Českého rozhlasu.

„Za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku“. S tímto tématem pořádá skupina Poslední generace své pochody metropolí. Jejich aktivistka Veronika Holcnerová v rozhlase celkem otevřeně mluvila o tom, že skupiny teď musí vládu „dostrkat“, aby začala řešit klimatickou krizi.

Mluvčí české pobočky Extinction Rebellion je známa svými výklady, že přežití planety si vyžaduje brutální zásahy a výzvy k permanentní revoluci. Naposledy ale upoutala, když se pustila do debaty o komunismu a dožadovala se vyjádření Pavla Wonky, zemřelého ve vězení v roce 1988. Na sítí pak zaznívaly poznámky na úrovni „blbá jak necky“.

Jindy zase vyjádřila názor, že všichni konzervativci „mají limitovaný chápání reality a nízkou úroveň představivosti a prosazují hromadu škodlivejch věcí“.

Nyní usedla do studia v Českém rozhlase proti Petru Macinkovi, kterého podle všeho považuje za přesně tento prototyp. „Pardon, že jsem do toho pořadu vůbec lezla. Možná lepší to nepodporovat,“ omlouvala se posléze na síti.

Moderátorka vykopla citací ekologických aktivistů, za které Holcnerová mluví: „Uděláme vše, co je třeba, pro ochranu naší i všech budoucích generací a rozmanitosti života na naší planetě. Je to naše nezadatelné právo“.

„Nezadatelné právo rozhodně není páchat obrovské škody nebo ohrožovat veřejnou bezpečnost. Na to nemá právo nikdo, a může si vyhlašovat různé pomýlené cíle, jak chce,“ spustil Petr Macinka.

Holcnerová ale odmítá, že by protesty byly radikální, jen pochodují po magistrále, kde prý řidiči obvykle stojí i bez jejich přičinění.

Stěžovat by si podle ní lidé měli u „fosilních korporací“, které jsou ty, kdo páchá obrovské škody. Ne aktivisté. Pak se pustila do výkladu, že jejich právo demonstrovat nemá v českém právním systému nikdo co omezovat, čímž reagovala na komunální politiky z koalice SPOLU.

„Když říkáte, že koalice SPOLU stojí proti vám, tak je to legrační. Já myslím, že koalice SPOLU nedělá nic, aby tuto šikanu řidičů a obyvatel Prahy nezhlehčovala. Vy máte v magistrátu velkého spojence,“ poznamenal.

Protesty jsou podle Holcnerové důsledně nenásilné, i na videích je prý vidět, že i když nějaký řidič aktivisty napadne, tak se nebrání. „V tuto chvíli nikdo nepřišel s lepší formou protestu, která by téma dostávala do médií a byla schopná vyvíjet tlak na politiky,“ vzkázala kritikům.

V Německu podle ní probíhají protesty na silnicích kontinuálně už skoro dva roky. „A už i někteří policisté mají problém proti nim zasahovat a celá ta společnost se nějakým způsobem posouvá. A to je přesně to, čeho chceme dosáhnout,“ prozradila.

Moderátorka doplnila, že německé hnutí Extinction Rebellion je vyšetřováno jako zločinecká skupina. Na to Holcnerová nic neřekla.

Petr Macinka připomněl, že „jejich rakouští kolegové už mají na svědomí krev“ v podobě zemřelého pacienta, ke kterému se nedostala sanitka.

„Já bych byla velmi ráda, kdybyste mi k tomu dodal nějaké informace,“ uchechtla se Holcnerová.

Informace z Dolních Rakous se přitom objevuje v médiích pravidelně už od května.

„O tomhle incidentu nic nevím,“ trvala mluvčí na svém i po dotazu moderátorky. Mají prý mechanismy, jak sanitku pustit.

„Já bych měl pro vás, paní kolegyně, dobrou zprávu. Žádná klimatická krize není,“ uzavřel Macinka svůj výklad, že voliči v Praze jasně dali najevo ve volbách, že téma nepovažují za důležité.

Aktivistka se začala smát a moderátorka Macinku poučila, že „to že se otepluje planeta je fakt a vědecký konsenzus se shoduje, že za to může člověk, bez ohledu na to, co si o tom vy myslíte“.

„Pan Macinka patří do Institutu Václava Klause, a to je známý klima popíračský institut,“ spustila v reakci aktivistka. Devadesát devět procent vědců podle ní souhlasí, že za klimatické změny může člověk.

Následně se Macinka pustil do úvahy, že ekologický aktivismus je svého druhu náboženství, dávající do centra svého uvažování planetu a člověka považují za jejího škůdce. Tím popírá pokrok, který se v ochraně přírody podařilo lidem ve dvacátém a jednadvacátém století dosáhnout.

„Má to dopady do života lidí, třeba starších lidí. A je to absolutně bezohledné,“ vzkázal aktivistům ohledně jejich výzev k omezení spotřeby.

Holcnerová se začala smát, že aktivisté nejsou žádná sekta, a poučila Macinku, že sekta musí mít nějakého vůdce, a klimatické hnutí je naopak velmi roztříštěné. „Něco, co vychází z vědeckého konsenzu, tak těžko může být považováno za náboženství, nebo za sektu. Pokud tedy nejste členem Institutu Václava Klause,“ posmívala se.

 

 

Radikálové připoutávající se na silnice se podle ní dokážou dostat do médií, zatímco ostatní ekologičtí aktivisté spí. „Akce, která se nedostane do médií, tak v době ve které žijeme, postrádá smysl,“ poučila pochybující moderátorku.

„Klimatické hnutí je náboženství,“ trval na svém Macinka. „Je tam nějaký prvotní hřích, má to své kazatele, má to své kacíře, své odpustky, dokonce i svůj konec světa,“ dodal. A onen vědecký konsenzus, kterého se dovolávají, podle Macinky už asi pětkrát říkal, že dojde ropa, nebo že v Antarktidě už dnes bude všechen led roztálý.

A výkřiky, že všichni uhoříme, pokud nepůjdeme do ulic blokovat dopravu, podle něj nemají s věcnou debatou společného vůbec nic.

Když Macinka začal moderátorce vysvětlovat, že zpochybňování vlivu člověka na oteplování není srovnatelně radikální postoj, skočila mu aktivistka Holcnerová do řeči dalším svým uchechtnutím: „Já myslím, že to je radikálně škodlivý postoj.“

Na sociální síti si pak postěžovala: „Unavená tím, že ještě v roce 2023 zvou veřejnoprávní média lidi popírající vědecký konsenzus na antropogenní změně klimatu.“

 

 

Petr Macinka debatu „dojel“ ve svém pravidelném streamu Přísně tajné. „Celý den se zotavuji z dopoledního střetu s klimateroristkou,“ začal vysílání.

V jeho průběhu pak hovořil o tom, že „zelená revoluce“ vyhrála i v ODS a Motoristé sobě tak zůstávají poslední záchranou zdravého rozumu. Zároveň naznačil, že by ve volbách mohli spolupracovat se Svobodnými, kteří hájí tradiční agendu ODS v jiných oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi stačilo aby si člověk udělal obrázek,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 25.10.2023 12:34:20
Dnes už je to téměř běžná záležitost, že lidé nahrazují svou neskonalou hloupost obrovskou arogancí a fanatičností. A čím hloupější tím, arogantnější as fanatičtější, jak jsme si mohli všimnout u toho nešťastného stvoření od klimapomatenců. Když schází argumenty, vždy je čas na opakování naučených hesel. Nemá cenu s takovým materiálem vůbec diskutovat, jen jim prostě nepřikládat žádnou váhu. Ale co chcete od politiků, kteří v němém úžasu zírali na Grétu a ještě jí za ty pitomosti, co tam vykládala, aplaudovali....

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…