„Že vy vůbec máte odvahu se k tomu vyjadřovat!“ V ČT posadili k jednomu stolu kněze a komunistu Dolejše. A bylo dusno

14.09.2018 9:28

Proč by podle představ komunistů měly církve odvádět daň z majetku, který jim ukradli komunisté? Na tuto otázku odpovídal v Událostech, komentářích komunistický poslanec Jiří Dolejš. Seděl přitom proti katolickému knězi Štěpánu Robovi. Ten vmetl Dolejšovi do tváře, že jeho předchůdci zabíjeli křesťany.

„Že vy vůbec máte odvahu se k tomu vyjadřovat!“ V ČT posadili k jednomu stolu kněze a komunistu Dolejše. A bylo dusno
Foto: praha.eu
Popisek: kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech

Dolejš v prvé řadě zdůraznil, že zákon o vyrovnání státu s církvemi je věcí dohody. Stát a církve se dohodly, že část vyrovnání proběhne ve finanční rovině. „A když někdo dostane nějaký příjem, tak ho zdaní," zaznělo z úst politika. Veřejnosti se navíc podle Dolejše zdá, že církev dostala víc, než měla, takže toto zdanění onen pocit alespoň trochu napraví. Pokud církve přijdou o nějakých 10 nebo 12 miliard, tak je to podle komunisty vůbec nijak nepoškodí. Dovolával se i slov předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), který výši náhrad označil za přehnanou.   

Dolejš stejně tak odmítl, že by s úpravou výše finančních náhrad měly souhlasit také církve, s nimiž stát uzavřel závazné smlouvy o vrácení majetku. Argumentoval tím, že stát také může lidem zvýšit daňovou zátěž a občané se tomu musí přizpůsobit. Jde o jednostranný krok. Kněz se smíchem podotkl, že komunisté jsou z minulosti zvyklí postupovat takto jednostranně. Pronesl však i mnohem závažnější slova.

Rob jen nevěřícně kroutil hlavou. „Pro mě je unikátní zkušenost, vaši předchůdci provedli tuto loupež za bílého dne, při které byli také mučeni, vězněni a dokonce i zabíjeni věřící lidé, že vy vůbec máte odvahu se k tomu vyjadřovat," uvedl kněz. Konstatoval, že stát desítky let vydělával na církevním majetku, který od dob komunistů držel v rukou. A kdyby měl tyto výnosy vrátit, vyrovnání by bylo vyšší. „Jsem si jist, že se jedná o dohodu o církevním majetku, na které stát vydělal," zdůraznil katolický kněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…