„Zelené k*ndy!“ Analytik se rozvášnil a schytal to i pirátský poslanec

25.07.2021 19:13

Novinář a politický analytik Štěpán Kotrba se na svém facebooku lehce rozvášnil a sdílel „výzvu zeleným k*ndám“. Tímto barvitým výrazivem pak započal výzvu pro názorové oponenty, obnášející vysvětlení, proč jsou některé z antických památek kvůli vzestupu hladiny pod mořem, a to za pomoci „usilovné činnosti člověka“. Schytal to i pirátský poslanec. Snažil se najít vysvětlení, ale marně.

„Zelené k*ndy!“ Analytik se rozvášnil a schytal to i pirátský poslanec
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Kotrba se neudržel v souvislosti se zprávami o mimořádném objevu z oblasti Benátska, kde byl objeven pozůstatek římské silnice a přístavu, což by mohlo znamenat, že v oblasti existovalo lidské osídlení již několik století před založením samotného města.

Jakési dlažební kostky pod hladinou benátské laguny objevili potápěči již v 80. letech, teprve až nyní se však po důkladnějším průzkumu potvrdilo, že tyto pozůstatky tvořily součást silničního systému. Struktury, které byly až 2,7 metru vysoké a 52,7 metru dlouhé, byly v délce asi 1 140 metrů zarovnány severovýchodním směrem.

Výzkumnice z benátského Ústavu mořských věd Fantina Madricardová pro časopis Scientific Reports podotkla, že tehdejší krajina byla v oblasti výrazně odlišná. „Krajina byla velmi odlišná od té, kterou vidíme dnes... hladina moře byla mnohem nižší, nejméně o dva metry,“ řekla.

To, že jsou pozůstatky ponořené v benátské laguně, přičemž údaje ukazují, že cesta dříve byla na písčitém hřebeni, který byl v římské době nad úrovní moře, neuniklo analytikovi a v souvislosti s dalšími antickými památkami položil dotaz, proč jsou nyní pod vodou.

Ve svém příspěvku se nedržel zkrátka. „Výzva zeleným kundám: vysvětlete usilovnou činností člověka vzestup hladiny Středozemního moře o několik metrů mezi dobou helénskou a křesťanskou, která má například za následek římskou silnici v benátské laguně v hloubce šesti metrů.... nebo antické památky pod hladinou moře v Řecku,“ položil.

Jedním z diskutujících byl i pirátský poslanec Tomáš Martínek, ten se snažil dokázat, že za vzedmutí hladin moří může výbuch sopky na Théře, to Kotrba příliš nepřijal. „Koukám, že nemyslící nevoják s kundou místo mozku se ozval,“ počastoval poslance.

„‚Mohutná vulkanická erupce, při které vyletěla do vzduchu celá vnitřní část ostrova...‘ ‚Z kráteru se chrlilo ven neuvěřitelné množství lávy, popela a sopečných plynů. Kaldera utvořená uprostřed ostrova se rychle zaplnila vodou a následovalo i několik sérií vln tsunami s devastujícími účinky na blízké i vzdálenější okolí ostrova Santorini, především na blízký ostrov Kréta a oblast Malé Asie.‘ A pak... nenápadně... se zvyšovala hladina Středozemního moře o deset, čtrnáct metrů, která zaplavila chrámy a budovy v přístavu tak, že jejich sloupy a zdi zůstaly nepovalené? Kde se vzalo to množství vody?“ pokračoval v dotazování.

Martínek proto zkusil argumentovat, že by to mohl způsobit „prach v atmosféře“. Ten podle poslance „způsobil několikaletý skleníkový efekt“. „Ale chápu, že musíte urážet za každou cenu...,“ vrátil ještě Kotrbovi.

I tentokrát však se s odpovědí analytika nespokojil. „Několikaletý skleníkový efekt viníkem roztátí ledu či čeho? Tak jinak: prach a popílek v atmosféře způsobuje  ‚atomovou zimu‘, nikoliv teplo.... fyzika, pane poslanče. A furt nevím, jak to souvisí s 6–14 metrů hladiny Středozemního moře a samozřejmě i Atlantického oceánu...,“ odvětil. Martínek se už však neozval.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…