„Ztrácíš čas. Děláš ho*no. Vrať se do školy! Žádný kluk tě nebude chtít.“ Drsný vzkaz Gretě od českého novináře. I s argumenty

26.09.2019 17:22

Vzkazy pro Gretu Thunbergovou z Česka se množí. Jeden z nich má i novinář Pavel Skramlík. Ten mladou aktivistku i lituje. Ale trvá na tom, že si za své proklamované utrpení může sama. „Dětství ti nikdo neukradl, zničila sis ho sama za cenu toho, že jsi teď mistryně světa. Jenže ve skoku na špek. A nikdo ti ho nevrátí,“ vzkazuje školačce. A rozebírá i vědecké argumenty. „Teď jsme v minicyklu, během něhož např. roste led v Arktidě a ubývá v Antarktidě,“ píše Skramlík.

„Ztrácíš čas. Děláš ho*no. Vrať se do školy! Žádný kluk tě nebude chtít.“ Drsný vzkaz Gretě od českého novináře. I s argumenty
Foto: Repro Facebook
Popisek: Aktivistka Greta Thunbergová v Mateřídoušce

„Milá Greto Thunberg, vrať se do školy,“ vzkazuje novinář Pavel Skramlík mladé aktivistce. „Sázím bylinky a stromky (pro sebe černý jeřáb a rakytník), byl jsem na zalesňovací brigádě, třídím odpad, nakupuju do papírových tašek atd., ale na rozdíl od tebe s velkým pejskem uběhnu a ujdu denně 10 km, kouřím, ale neházím vajgly na zem, neřvu na politiky, ale něco dělám, na rozdíl od tebe jsem dokončil základku, gympl a vysokou, furt se vzdělávám,“ popisuje rozdíl mezi nimi.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí
„A tedy leccos vím, tedy i něco o Milankovičových klimatických cyklech, vím něco i o orbitálních cyklech pohybů Země vůči Slunci, tedy o změnách dráhy a sklonech rotační osy, jinými slovy i o precesi (asi za 26.000 let), excentricitě (za 96 až 127 tisíc let) atd., další cykly jsou dlouhé až 2,4 mil. let. Za poslední dva miliony let došlo 20× k nárůstu a poklesu ledovcové pokrývky Země. Ovlivňuje to klimatické změny na Zemi. Když není tématem CO2, tak je prostě něco jiného,“ informuje dále Skramlík. Odhaduje, že 99 % „erudovaných klimatologů a osvícených aktivistů“ by se nedostalo ani přes vrátnici národních ministerstev životního prostředí své země, když by chtěli něco zásadního sdělit. „Jenže za tebou jsou lobby, lobby, velké prachy. Ty jdeš rovnou do EU a OSN,“ vyčítá médii proslavené aktivistce.

„Teď jsme v minicyklu, během něhož např. roste led v Arktidě a ubývá v Antarktidě,“ tvrdí Skramlík. „Prosím, vrať se do školy a čti, vzdělávej se a dej vale tomu humbuku, když kolem tebe pobíhají desítky lidí, co ti organizují čas, cesty na kongresy, summity, konference, účast na stávkách, kontakty s médii a podobně. Ztrácíš čas. A děláš ho*no,“ apeluje český novinář na švédskou aktivistku.

Míní, že se jedná jen o velký marketingový byznys a Thunbergová buzeruje na věcech, jejichž vyústění se za života ani nedočká. „Ti, co v tom mají něco udělat, to vědí moc dobře. A také to dělají. Až to zvládneš, tak zavolej. Dětství ti nikdo neukradl, zničila sis ho sama za cenu toho, že jsi teď mistryně světa. Jenže ve skoku na špek. A nikdo ti ho nevrátí,“ radí záškolačce.

Anketa

Pokud byste mohli zaslat televizní koncesionářský poplatek dle svého uvážení, kdo by ho dostal?

1%
14%
67%
hlasovalo: 25579 lidí
Gretiny rodiče by prý nakopal do zadku, protože v kooperaci s PR agenturami a lobbistickými skupinami vzali byznys, který ji připravil o „kouzla puberty, romantiku dospívání, rande v alejích, první polibky na dýzách a mezi stromy, normální dívčí vývoj“. „Tví rodiče tě zneužili. Nechtěl bych takové,“ píše Skramlík.

A dále maluje mladé aktivistce temnou budoucnost: „Žádný kluk tě nepozve na rande. Každý se tě bude bát. Nemáš komunitu školy a kamarádů. Nic netvoříš. Jsi produkt lobby-groups. Je ti 16, vypadáš na 12 jako rozkacená Pipi Punčochatá od Astrid Lindgrenové. Máš v očích zlobu a v tváři a řeči špatný herecký výkon. Stala ses tím, čím jsi chtěla. Jen chceš zachraňovat něco, co se umí zachránit samo, a to bez ohledu na tvou vůli. Ale proč z toho nevyrazit nějaké prachy...“

„Greto, upřímně tě lituji a přeji ti, abys dokázala jednou změnit svůj osud marketingové loutky v život normální švédské holky. Zákony klimatologie se kvůli tobě nezmění. Svůj osud však změnit můžeš sama, pokud už není nevratně pozdě. Kdyby mi bylo 16 až 20 (Bůh požehnej takové možnosti), tak bych tě určitě nechtěl,“ vzkazuje švédské školačce na závěr.

reklama

autor: kas

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …