1 211 miliard. Vláda hodlá pořádně utrácet. Za co?

30.05.2016 18:26

Vláda dnes schválila navýšení výdajových rámců rozpočtů na roky 2017 a 2018 o 30 miliard korun. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zvýšení bude muset ještě schválit Poslanecká sněmovna. V současnosti jsou výdajové rámce schválené dolní komorou na příští rok 1 211,7 miliardy korun a pro rok následující 1 245,7 miliardy korun. Zprávu přinesla ČTK.

1 211 miliard. Vláda hodlá pořádně utrácet. Za co?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Debatu o návrhu státního rozpočtu na příští rok, který ministerstvo financí předložilo se schodkem 48,5 miliardy korun, vláda přerušila. O penězích pro jednotlivá ministerstva bude ještě jednat koaliční rada. Na ní chce ministr financí Andrej Babiš (ANO) projednat i to, že byl na dnešním jednání vlády ve všem přehlasován. Ministerstvo financí původně navrhovalo výdajové rámce navýšit jen mírně kvůli posílení výdajů na podporu obnovitelných zdrojů. Podle původního návrhu se tak měly výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 1,2 miliardy příští rok a v roce 2018 o 2,5 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2019 ve výši 1 273,2 miliardy Kč.

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev

V případě samotného rozpočtu na příští rok MF navrhuje schodek 48,5 miliardy korun. Úřad zároveň ale upozornil na to, že výdaje je možné zvýšit o 11,5 miliardy korun, tak aby byla dodržena dohoda koaličních stran. Ta počítá příští rok se schodkem 60 miliard korun. Podmínkou pro navýšení schodku je podle materiálu právě zvýšení výdajových rámců na následující roky.

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Nejvíce mají klesnout výdaje v absolutní částce ministerstvu zemědělství, a to o 2,1 miliardy korun. Naopak největší růst je u ministerstva práce a sociálních věcí o 9,9 miliardy a u ministerstva pro místní rozvoj o 8,5 miliardy korun. V údajích jsou již nově započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. Norské fondy.

Vláda pak dnes již vyřešila jednu ze sporných oblastí, když rozhodla o navýšení státních odvodů na zdravotní pojištění za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 3,6 miliardy korun. To by mělo umožnit desetiprocentní růst platů ve zdravotnictví.

V návrhu nejsou zahrnuty peníze na inkluzi

Dále je ovšem v rámci rozpočtu třeba dořešit požadavek na zvýšení platů učitelů o deset procent a dalších státních zaměstnanců o pět procent. Například ministerstvo školství uvedlo, že současný návrh neumožňuje ani zajištění zákonných povinností. V návrhu totiž nejsou zahrnuty peníze na inkluzi ani na zvýšení počtu dětí ve školách. Pokud by to tak zůstalo, klesly by výdělky učitelů i nepedagogických pracovníků, uvedlo ministerstvo.

Ministr zemědělství si také bude muset vyjednat 2,4 miliardy na opatření proti suchu. Materiál k suchu dnes vláda sice schválila, ale neuložila ministerstvu financí, aby poskytlo peníze.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…