100 miliard rozdá Fiala. Komu trochu, komu víc? Zde

11.05.2022 21:45

Fialův kabinet rozevřel deštník proti drahotě a představil řadu cílených opatření, která mají lidem ulevit od obrovského nárůstu cen. Na pomoc má připraveno téměř 100 miliard korun. Podívejte, v jaké konkrétní podobě jsou a kdo na ně dosáhne.

100 miliard rozdá Fiala. Komu trochu, komu víc? Zde
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

Na webu destnikprotidrahote.cz vláda radí seniorům, rodinám s dětmi, ohroženým skupinám obyvatel, ale i firmám a podnikatelům, jak mohou žádat o pomoc při zdražování energií a potravin.

Deštník pro rodiny s dětmi

Pro rodiny s dětmi vláda schválila jednorázový příspěvek na každé dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka dnes oznámil, že pět tisíc chce začít vyplácet v červenci.

Ministři také rozhodli o zvýšení maximální výše čerpání rodičovského příspěvku o 3 000 korun měsíčně na 13 000 korun.

Dále podpoří zkrácené a flexibilní úvazky. A to zejména mezi rodiči malých dětí je vysoká poptávka po práci na částečný úvazek, která jim umožní věnovat se najednou a vyváženě práci i rodině.

Ještě více podpoří dětské skupiny tím, že vyčlení sedm miliard na podporu vzniku a rozvoje dalších dětských skupin. Cílem je ulehčit život zejména rodinám s dětmi v předškolním věku.

Dále vláda rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima o 10 %. Jedná se o zvýšení maximální dávky vyplácené v hotovosti, na kterou má nárok každý plnoletý občan České republiky bez vlastních příjmů.

Prostřednictvím zvýšení životního minima dávky v hmotné nouzi, porodné, přídavky na děti či příspěvek při pěstounské péči kabinet zpřístupnil většímu množství lidí. Například u příspěvku na dítě dojde k navýšení počtu příjemců o zhruba 17 tisíc osob měsíčně.

Zvýší se i sleva na poplatníka pro rok 2022, tedy každý občan na dani ušetří 2 570 korun měsíčně.

Deštník pro seniory

Seniorům chce vláda částečně nárůst cen kompenzovat zvýšením všech starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Při lednové valorizaci se průměrný starobní důchod zvýšil o 810 Kč a od června vzroste o dalších 1 017 Kč. Třetí zvýšení přijde ještě koncem roku. Spolu s důchody poroste i výše dalších příplatků.

Spolu s tím bude navýšen příspěvek na bydlení a rozšířen okruh jeho příjemců, a sice na podnájemce nebo osoby užívající nemovitost na základě věcného břemene. A také na vlastníky obývající chatu určenou k rekreaci. Pokud například mají dva senioři starobní důchod celkem 22 300 Kč, normativní náklady na bydlení činí 11 097 Kč. Výše příspěvku na bydlení bude při splnění podmínek 4 407 Kč.

U skupiny seniorů vláda schválila také speciální příspěvek na pořízení zvláštní pomůcky. Příspěvek nižší než 24 000 Kč se poskytne tomu, kdo má příjem nižší než osminásobek životního minima jednotlivce nebo společně posuzovaných osob. Spoluúčast žadatele je ve výši 10 % z ceny pomůcky, nejméně však 1 000 Kč.

Deštník pro podnikatele a firmy

Další opatření kabinet připravil pro podnikatele a firmy. Pro ně schválil program Záruka proč OSVČ a malé a střední podniky, který připravil spolu s Národní rozvojovou bankou.

Program jim má pomoci překonat zdražení energií a rostoucí úrokové sazby na bankovním trhu. Program je rozšířen o záruku „Vynucená změna dodavatele energií“. Ta poskytuje až do výše 80 % jistiny zaručovacího úvěru. Maximální výše může být až dva miliony Kč s dobou ručení až na dva roky.

Na všech pobočkách NRB mohou OSVČ a malé a střední podniky, jejichž náklady za energie činí více než 10 % z celkových provozních nákladů, podávat žádosti o poskytnutí záruky za provozní komerční úvěr poskytnutý soukromou bankou. Záruka je poskytována bezúplatně až do výše 80 % zaručovaného úvěru poskytnutého podnikateli v objemu jeden až deset milionů korun a doba ručení bude až dva roky.

Společně se zárukou může být poskytnut finanční příspěvek k úhradě úroků ze zaručeného úvěru, přičemž celková výše vyplaceného příspěvku bude činit 4,5 % p. a. z průměrného zůstatku úvěru. Finanční příspěvek, jehož výše může činit až 800 tis. Kč, bude vyplácen v termínech stanovených ve smlouvě o záruce.

Deštník pro ohrožené skupiny obyvatel

Pro ohrožené skupiny obyvatel si Fialův kabinet připravil čtyři opatření. Prvním z nich je již zmíněné zvýšení existenčního minima o 10 %. Na toto zvýšení maximální dávky má nárok každý plnoletý občan České republiky bez vlastních příjmů.

I zde se prostřednictvím zvýšení životního minima dostane pomoc státu k daleko většímu množství lidí. Například u příspěvku na dítě dojde k navýšení počtu příjemců o zhruba 17 tisíc osob měsíčně.

Vláda zde také mimořádně zvýšila uznatelné náklady pro příspěvek na bydlení. A rozšířila tuto pomoc na další osoby: podnájemce nebo osoby užívající nemovitost na základě věcného břemene. A také na vlastníky obývající chatu určenou k rekreaci.

Například domácnost dvou dospělých bez příjmu, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než šest měsíců a neúčastní se aktivizačních programů, bude mít příspěvek na živobytí od dubna 2022 ve výši 5 480 Kč, dříve to bylo 4 980 Kč.

Pro ohrožené skupiny obyvatel je také schválen speciální příspěvek na mobilitu a zvláštní pomůcky. Příspěvek na pořízení zvláštní pomůcky nižší než 24 000 Kč se poskytne tomu, kdo má příjem nižší než osminásobek životního minima jednotlivce nebo společně posuzovaných osob. Spoluúčast žadatele je ve výši 10 % z ceny pomůcky, nejméně pak 1 000 Kč.

Kromě jiného na webu dohledáte, jak chce vláda pomáhat s rostoucími cenami bydlení či pohonných hmot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…