125 000 Kč za elektřinu navíc. „Zmar pro miliony nájemníků. Ztráta bytu.“ Německá apokalypsa v dohledu

10.07.2022 14:25

Server německého listu Hessische/Niedersächsische Allgemeine upozorňuje, že již delší čas je jasné, že energetická situace v Německu letošní zimu nebude lehká, ale odhady Německého svazu pro bydlení (GdW) naznačují, že může být ještě hůř, než se dosud předpokládalo. Domácnosti možná budou muset letos za energie zaplatit až o 5000 eur více. Spolková vláda v Berlíně slibuje, že lidem pomůže, ale kancléř Olaf Scholz dodává, že ani německá státní kasa není bezedná.

125 000 Kč za elektřinu navíc. „Zmar pro miliony nájemníků. Ztráta bytu.“ Německá apokalypsa v dohledu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Ode dne, kdy ruský prezident Vladimir Putin rozpoutal válku na Ukrajině, bylo jasné, že ceny energií plynoucí z Ruské federace do EU významně vzrostou. Server HNA.de však s odvoláním na informace serveru deníku Bild upozorňuje, že může být ještě hůř, než se zdálo ještě před hrozícím vypuknutí války či krátce po jejím vypuknutí.

Nové výpočty Německého svazu pro bydlení (GdW) ukazují, že domácnosti budou muset letos za energie zaplatit až o 5000 eur více. Konkrétně by to podle svazu mohlo vypadat takto:

Jednočlenná domácnost: Náklady jsou až 344 eur/měsíc (+229 eur oproti předchozímu roku). V roce 2022 až 2749 eur.

Dvoučlenná domácnost: Náklady na energii až 476 eur měsíčně (+ 317 eur). To znamená dodatečné náklady až o 3799 eur ročně více.

Tříčlenná domácnost: Rodiny s jedním dítětem čelí měsíčním nákladům na energii až 579 eur (+385 eur). To znamená dodatečné náklady až o 4624 eur ročně více.

Čtyřčlenná domácnost: Až 635 eur/měsíc (+422 eur). Dodatečné náklady v roce 2022: až 5074 eur. V přepočtu na současný kurz se jedná o téměř 125 tisíc korun.

„Před všemi domácnostmi v Německu je neuvěřitelná zátěž. Zejména lidé s nízkými příjmy, kteří jsou konfrontováni s takovými doplatky, si to nemohou dovolit,“ řekl Bildu prezident GdW Axel Gedaschko.

„Pro miliony nájemníků to nemůže znamenat nic menšího než zmar,“ doplnil prezident Sdružení nájemníků Lukas Siebenkotten. Vyzval proto vládu v Berlíně, aby sociálně slabým nájemníkům poskytla dotace na vytápění. „Pokud se tak rychle nestane, dojde k sociálním otřesům a je třeba se obávat problémů,“ pokračoval.

Také Verena Bentele, šéfka sociálního sdružení, vidí ohrožení sociálního smíru v Německu jako velmi reálné. Především chudým důchodcům podle ní hrozí, že budou nuceni nějaký čas přežít i bez energií, protože nebudou schopni za dodávky tepla zaplatit.

„V nejhorším případě jim hrozí ztráta bytu, protože náklady na vytápění jsou často součástí nájemného. Tomu je třeba za každou cenu zabránit. Nyní potřebujeme ochranu před vystěhováním pro takové těžké případy a musí být zavedeno zmrazení cen energií,“ poznamenala Verena Bentele.

Předsedkyně poslaneckého klubu vládní sociální demokracie Verena Hubertz spoluobčany ujistila, že politici si uvědomují, jak moc je situace vážná a že podají spoluobčanům pomocnou ruku.

Jenže sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz ve vysílání veřejnoprávní televize ZDF varoval, že vláda rozhodně nebude mít dost peněz na to, aby proplatila všechno všem. „Nebudeme mít dost peněz na to, abychom mohli dotovat všechno. Žádná vláda na světě na to nemá dostatek peněz,“ upozornil kancléř. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…