15 milionů... Víte kde. Piráti zchudli a musí hodně šetřit

03.11.2021 13:52 | Ze sítí

Volby pro Českou pirátskou stranu nedopadly dobře. A ta tak bude muset řešit, dle slov exposlance Pikala, „něco tak přízemního“ jako stranické finance. Piráti si totiž žili nad poměry a provozní výdaje neudržitelně rostly. „Abychom mohli s rozpočtem 2020 fungovat v následujících 4 letech, potřebovali bychom zisk asi 60 koaličních mandátů,“ informoval členy strany Pikal na jejich fóru. Ale k tomu se ani nepřiblížili, a tak budou muset snížit výdaje o 15 milionů. I s osekaným rozpočtem se Piráti chtějí zaměřovat na vyvracení dezinformací, komunikaci s veřejností a médii a také na to, aby měl sněmovní a mediální aparát „nezbytný prostor“.

15 milionů... Víte kde. Piráti zchudli a musí hodně šetřit
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Sídlo Pirátů

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí
Na Piráty už dolehl jejich volební výsledek. Podle zpráv o vyjednávání dvou koalic to zatím vypadá, že se Piráti na vládě podílet budou, i když pirátský primátor Hřib nedávno zaútočil na novopečeného předsedu pražské ODS Marka Bendu a třenice s hnutím STAN způsobila uniklá analýza, která Starosty viní z toho, že na propagaci svých kandidátů dali více peněz a vyzývali ke kroužkování svých kandidátů.

Co ovšem volební výsledek ovlivní nepochybně, jsou stranické finance. Na což už upozorňuje bývalý místopředseda Sněmovny, Vojtěch Pikal, který se v těchto volbách do Parlamentu nedostal. „Kvůli volebnímu výsledku 15 % musíme naše výdaje značně omezit, o následcích početního kolapsu klubu nemluvě,“ informoval členy strany na Pirátském fóru.

Pikal uvádí, že omezení rozpočtu není žádným překvapením a že bude nutné, se vědělo již před volbami. „Provozní výdaje dlouhodobě neudržitelně rostly a abychom mohli s rozpočtem 2020 fungovat v následujících 4 letech, potřebovali bychom zisk asi 60 koaličních mandátů,“ sdělil členům České pirátské strany a dodal: „Toto se nenaplnilo, a tak je provozní náklady Centrály strany třeba snížit asi z 40 milionů ročně na cca 25 milionů. Tento odhad vychází z předpokladu naplnění koaliční smlouvy ohledně dělení prostředků za mandáty a dosavadní státní praxe ohledně stálého příspěvku.“ Propady prý čekají i krajské rozpočty.

Jako priority si pirátské orgány stanovily například, aby Piráti odborně obstáli ve vytyčených politických prioritách v nejvyšší politice a aby bylo zachováno „sněmovní know-how“. V politickém marketingu pak má být prioritou nastavení strategie celkové politické komunikace, zajištění komunikační podpory pro volené zástupce a představitele strany, tedy tiskové zprávy, přípravy do debat a komunikace s médii a také budování systému přímé komunikace s veřejností zaměřeného na vyvracení dezinformací, podporu pirátských témat a odpovídání lidem.

Dále si Piráti dali do priorit „kultivaci vnitřního prostředí pro lepší zapojení a rozvoj všech bytostí (zkompetentňování krajských předsednictev)“, budování vybraných politických osobností – vzdělávání a rozvoj talentů, rozvíjení politické odbornosti strany a členské základny, naplňování administrativních a legislativních povinností, dostatečné technické zázemí, nezbytný prostor pro sněmovní a mediální aparát i sídlo a archiv strany a „budování, udržování a předávání kampaňového know-how, tedy volební koordinace a získávání financí“.

Úkol šetřit pak dle Pikala připadne vedoucím rozpočtových kapitol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…