17 českých europoslanců zvedlo ruku na podporu protestů v USA a proti Trumpovi. Některá jména Klause juniora velmi nemile překvapila

10.07.2020 10:59

Evropský parlament zaujal stanovisko k protestům v USA a hnutí Black Lives Matter a šéf Trikolóry Václav Klaus mladší už se neudržel. Rozčílil se, jak může Evropský parlament podporovat hnutí, v jehož jménu dochází i k rabování obchodů, k ničení soukromého majetku a k vandalismus. A to nebylo všechno. O to nepochopitelnější pro Klause a jeho kolegy je, že pro usnesení EU hlasovalo i 17 českých europoslanců.

17 českých europoslanců zvedlo ruku na podporu protestů v USA a proti Trumpovi. Některá jména Klause juniora velmi nemile překvapila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Členové hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem v tom, že záleží na životech všech lidí a nikoli toliko na životech černochů.

„Podle nás mělo být jasně řečeno, že záleží na všech životech, a to bez ohledu na barvu pleti, náboženství nebo politické přesvědčení. Jakékoliv jiné prohlášení lze považovat za diskriminační,“ zdůrazňují členové hnutí na Facebooku.

Pro přijetí usnesení hlasovala většina českých europoslanců.

Je mezi nimi Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Jan Zahradil (ODS), Tomáš Zdechovský (KU-ČSL), Evžen Tošenovský (ODS), Jiří Pospíšil (TOP 09), Mikuláš Peksa (Piráti), Stanislav Polčák (STAN), Radka Maxová (ANO), Dita Charanzová (ANO), Martina Dlabajová (ANO), Luděk Niedermayer (TOP 09). Markéta Gregorová (Piráti), Ondřej Kovařík (ANO), Kateřina Konečná (KSČM), Marcel Kolaja (Piráti), Martin Hlaváček (ANO) a Ondřej Knotek (Piráti).

Proti usnesení hlasovali europoslanci SPD Ivan David a Hynek Blaško. Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová z ODS se zdrželi.

Pro členy Trikolóry je postoj většiny českých europoslaců o to nepochopitelnější, že během protestů hnutí Black Lives Matter dochází k ničení soch, k rabování obchodů a k ničení soukromého majetku.

„Vyjádřit podporu masivním protestům, které se v řadě měst zvrtly v ničení soch, rabování a vlnu násilí, nelze podpořit. Hnutí Trikolóra ctí Listinu základních práv a svobod, tedy i právo svobodně se vyjadřovat nebo shromažďovat. To ale neznamená právo na trestnou činnost,“ upozorňují členové Trikolóry.

 

Jan Zahradil se však okamžitě ohradil, že hlasoval proti usnesení, což dokládá oficiální údaj dostupný na stránkách Evropského parlamentu, takže členové Trikolóry Václava Klause mladšího šíří dezinformaci.

„Mohlo by mi to být jedno, ale jen pro pořádek: pan Václav Klaus ml. na fb šíří fake news, že jsem v EP hlasoval pro tzv. “Black Lives Matter” rezoluci. Nuže, nehlasoval, ale zdržel jsem se, protože je nevyvážená. Stejně jako kolegové Vondra a Vrecionová. Zde oficiální sjetina hlasování. Tak snad si to pan Klaus ve svém statusu opraví,“ požádal Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Evropský Parlament vyzval vládu prezidenta Donalda Trumpa, aby řešila strukturální rasismus a „nerovnosti, které se odrážejí v policejní brutalitě; odsuzuje policejní zásahy proti pokojným americkým demonstrantům a novinářům a vyjadřuje hluboké politování nad hrozbou amerického prezidenta, že nasadí americkou armádu“.

Evropský parlament také „odsuzuje bílý supremacismus ve všech jeho formách, včetně používání sloganů, jejichž cílem je oslabit nebo znevážit hnutí Black Lives Matter a rozmělnit jeho význam; odsuzuje případy rabování, žhářství, vandalismu a ničení veřejného a soukromého majetku, kterých se dopouštějí někteří agresivní demonstranti; odsuzuje extremistické a protidemokratické skupiny, které pokojné protesty záměrně zneužívají k vyostření střetů s úmyslem šířit nepokoje a anarchii; vyzývá všechny vůdčí osobnosti a občany, aby neupouštěli od hodnot a usilovněji prosazovali lidská práva, demokracii, rovnost před zákonem a svobodu a nezávislost sdělovacích prostředků; odsuzuje prohlášení a činy vůdčích osobností, které by mohly tyto hodnoty oslabit a rozdíly v naší společnosti ještě prohloubit; poznamenává, že o tyto hodnoty se opírá EU i USA a že jsou základem naší transatlantické spolupráce; zdůrazňuje, že je důležité navázat v rámci transatlantického legislativního dialogu užší meziparlamentní spolupráci, která by během nadcházejícího setkání umožnila, aby si obě strany vyměnily názory a osvědčené postupy a určily právní prostředky pro boj proti strukturálnímu rasismu a na ochranu lidských práv.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…