19+15+3+3=... Babiš a Hamáček na potítko. Nouzový stav pod palbou

15.02.2021 14:30

Nouzový stav nechceme! To je jasný vzkaz SPD pod vedením Tomia Okamury, který se snaží sesbírat podpisy 40 poslanců. Je již jasné, že je podpoří 15 poslanců KSČM. Okamurovci a komunisté dají dohromady 34 poslanců, kdyby se k nim připojili ještě nezařazení poslanci kolem Lubomíra Volného a tři poslanci z Trikolóry, kteří dlouhodobě bojují proti nouzovému stavu, schůze se může uskutečnit.

19+15+3+3=... Babiš a Hamáček na potítko. Nouzový stav pod palbou
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš ve vysílání ČT24.

„SPD se pokusí sesbírat podpisy na vyvolání mimořádné schůze Sněmovny – potřebujeme 40 podpisů poslanců – abychom vyvolali hlasování o zrušení nouzového stavu, jelikož je podle našeho názoru včerejší rozhodnutí vlády, kdy obešla čtvrteční rozhodnutí Sněmovny, v rozporu s ústavou. Zároveň opakovaně vládě již od loňského jara navrhujeme, aby provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která umožňuje chránit ohrožené a rizikové skupiny a udržení zdravotního systému bez plošného nouzového stavu,“ píše Tomio Okamura na svém facebookovém profilu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pak pro Lidovky.cz uvedl, že SPD může počítat s hlasy jeho strany. V rámci schůze by všal přístup KSČM víc hleděl na to, aby se politická krize neprohlubovala. „Chystáme se na mimořádnou schůzi, která posoudí současnou situaci, kdy hejtmané odmítli odpovědnost a přenesli ji zpět na vládu. Za těchto okolností si nedovedu představit, že by někdo chtěl vyvolat státní převrat,“ podotkl Filip.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ke svolání schůze je potřeba 40 hlasů – 19 okamurovců a 15 komunistů dává už potřebu sehnat jen 6 hlasů. Dlouhodobě pak proti nouzovému stavu brojí nezařazení poslanci kolem Lubomíra Volného a také poslanci hnutí Trikolóra. 

Kdo chce zatím vyčkávat, jsou Starostové a nezávislí. Podle jejich předsedy Víta Rakušana (pro server iDnes.cz) se rozhodnou až podle toho, jak vláda upraví stávající opatření a zda rychle připraví pandemický zákon. Napadnout znovuvyhlášení nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů pak v současné době nechce ani ODS, i když hlásá, že situace je ústavně pochybná. Zatím schůzi nechtějí ani lidovci či TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…