19 let stará věc na Andreje Babiše. Souvisí s Panamou

06.04.2016 11:27

Andrej Babiš vlastnil v 90. letech se spolupracovníky firmu v Panamě, přes kterou poslal tajný sponzorský dar ČSSD. Píše o tom server Echo24, který to dokládá dosud nezveřejněnými dokumenty.

19 let stará věc na Andreje Babiše. Souvisí s Panamou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Už v září 2014 informoval magazín Reportér o darovací smlouvě, kterou v roce 1997 podepsala panamská společnost Beltomate S.A. s českou firmou Zora Euro. Ta patřila tehdejšímu místopředsedovi ČSSD Ivo Svobodovi a jeho přítelkyni a zároveň pokladní strany Barboře Snopkové.

Sociální demokraté v čele s Milošem Zemanem byli tehdy ve svízelné situaci. Finanční úřad zablokoval ČSSD účty kvůli nejasnostem s placením daní. Aby udrželi stranický aparát v chodu před blížícími se volbami, vymysleli v ČSSD alternativní způsob financování přes sponzorské příspěvky. Ty nejdřív putovaly do dvou firem – TIA nebo Zora Euro – a z nich následně do společnosti Cíl, pod kterou patřilo sídlo strany, Lidový dům.

Celý text je ZDE

Pět milionů pro ČSSD

Podle kopie darovací smlouvy zaplatila Beltomate nastrčené firmě sociálních demokratů 220 tisíc švýcarských franků, což tehdy v přepočtu dělalo zhruba pět milionů korun. Reportér upozornil, že za společnost Beltomate vystupoval švýcarský správce Roland Schaer, jenž dlouhodobě spolupracoval s Babišem. Přímý důkaz o Babišově angažmá však chyběl, sám ministr nechtěl informace o panamské firmě komentovat.

Ovšem kopie dokumentů, které získal server Echo24, navazují na darovací smlouvu, respektive ji předchází a ukazují na Babiše přímo. Oba dokumenty jsou ve francouzštině. První je potvrzení, že Babiš vlastní 25 z celkem 100 akcií společnosti Beltomate S.A. se sídlem ve švýcarském městě Bulle. Dokument je datován 10. srpna 1993, sepsán v Ženevě a v zastoupení představenstva je podepsán patrně Schaer. Další dokument je z následujícího dne. Jedná se o správcovskou smlouvu, v níž Babiš jako akcionář švýcarské Beltomate S.A. pověřuje Schaera správou společnosti. Zjednodušeně řečeno, tyto dokumenty dokazují, že Babiš byl čtvrtinovým vlastníkem švýcarského Beltomate a že pověřil svého dlouholetého důvěrníka, aby za tuto společnost jednal.

Podle zjištění serveru zřídila švýcarská Beltomate stejnojmennou pobočku v Panamě, kterou používala na offshoreové transakce. Mateřskou společnost vlastnil Babiš se svými bývalými spolupracovníky z Petrimexu.

Proč chtěl Babiš pomáhat ČSSD?

Server odpovídá i na otázku, jaký mohl mít tehdy Andrej Babiš zájem na pomoci opoziční ČSSD. Sociální demokracie měla v oné době našlápnuto na volební vítězství. K němu skutečně došlo a v roce 1998 se ČSSD ujala vlády. „Kromě dohlazení privatizace klíčové chemičky Lovochemie měl Agrofert bezpochyby zájem na přízni vlády také kvůli jiným firmám. Například při obsazení šéfa Unipetrolu se Babišovi podařilo protlačit svého koně Pavla Švarce. Jeho jmenování prosadil v lednu 1999 Ivo Svoboda, tehdy už ministr financí,“ vysvětluje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…