2229 očkovaných, 165 prodělaných. Poslanci to vědí. A víc čísel

26.10.2021 9:42 | Ze sítí

Počet pozitivně testovaných se zvyšuje. Není ovšem nakažený jako nakažený. Jak odhalil pirátský expert na zdravotnictví Ondřej Dostál, mezi těmi, u kterých byl covid-19 detekován, je podstatná část očkovaná. Ale jen minimum z nich jsou lidé, kteří covid prodělali znovu. Čerpá z dat, která jsou dostupná poslancům a senátorům. „V médiích se to neobjevuje, nevím proč,“ říká. A mezi hospitalizovanými je situace ještě jasnější.

2229 očkovaných, 165 prodělaných. Poslanci to vědí. A víc čísel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí
Končící ministr vnitra Jan Hamáček podle zpráv serveru Novinky.cz uvažuje o tom, že by do práce mohli jít jen lidé, kteří se mohou prokázat potvrzením o bezinfekčnosti. Případné testy by si pak museli zaměstnanci hradit sami. Inspiroval se Itálií. To ovšem premiér Andrej Babiš nepovažuje za reálné. „Návrh pana Hamáčka není přijatelný z pozice zákoníku práce. Prodiskutujeme to, ale nemyslím, že je to reálný návrh,“ řekl premiér.

A zpoplatnění testů kritizoval včera i Ondřej Dostál, expert Pirátské strany na zdravotnictví. Dostál před volbami vyvolal kontroverzi, protože se přiznal, že není očkovaný, což zastánci očkování vnímali jako problém, pokud by měl mít post ministra zdravotnictví, prý by nešel dobrým příkladem. Dotaz, zda je očkovaný, nechtěl nejdříve zodpovědět, pak uvedl, že očkovaný není, ale má vysokou hladinu protilátek. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví zřejmě povede Vlastimil Válek, tak tato epizoda nakonec nemá význam. Ale může osvětlit, proč Dostál upozorňuje na další daty podporovaný fakt.

Pirátský expert totiž uvádí, s odkazem na zdroje z ISIN (Informační systém infekční nemoci), že za tři dny, od 22. října do 24. října bylo mezi 8819 nakaženými 165 lidí, kteří už nemoc prodělali a 2229 s dokončeným očkováním, což je hrubý nepoměr v neprospěch očkovaných oproti těm, kteří nemoc prodělali. Uvádí dále, že mezi 2618 hospitalizovanými bylo reinfekcí nula. Jak vyplývá z tabulky, kterou zveřejnil, mezi pozitivně testovanými je také 43 lidí, jež covid-19 prodělali a jsou také plně očkováni.

Dostál v reakci na dotaz ještě vysvětlil, že se nejedná o veřejný zdroj informací. „V médiích se to neobjevuje, nevím proč. Jde ale o datové sady z ISINu poskytované PSP a senátorům,“ uvedl.

Dostál ještě doplnil, že neveřejné informace, které se shodují s tím, co mu bylo poskytnuto senátorkou Dernerovou, poskytuje veřejněprospěšný projekt Hlídač státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…