2400 „veteránů“ ze Sýrie se vrátilo do Ruska. Za Petrohrad si Putin může sám, naznačuje expert z USA

04.04.2017 8:32

V pondělí odpoledne si kvůli útoku na metro druhého největšího ruského města Petrohradu celé Rusko po čtyřech letech znovu připomnělo, jak vypadá velký teroristický útok na jeho území. Zůstalo po něm nejméně 11 mrtvých a 45 zraněných, z toho 13 z nich ve vážném stavu, píše server Aktuálně.cz, který spekuluje o tom, kdo za útokem stojí.

2400 „veteránů“ ze Sýrie se vrátilo do Ruska. Za Petrohrad si Putin může sám, naznačuje expert z USA
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

„Ruští vyšetřovatelé se teď pravděpodobně zaměří na dvě nejpravděpodobnější linky, přestože je zatím nepotvrdili. První je skupina napojená na Islámský stát, jejíž nenávist vyvolalo ruské zapojení do války v Sýrii. Druhou linkou budou čečenští separatisté,“ napsal ve své první analýze bezpečnostní analytik BBC Frank Gardner.

Celý text je ZDE

Server připomíná, že islamisté ze Severního Kavkazu zabíjeli v Rusku už v minulosti. Naposledy v prosinci 2013 v městské hromadné dopravě ve Volgogradu. Předtím v lednu 2011 na moskevském letišti Domodědovo a v březnu 2010 dokonce přímo v moskevském metru. Celkem přišlo při těchto třech útocích o život přes sto lidí. Současný petrohradský útok se jim v mnohém podobá.

„Je samozřejmě předčasné teď říct, kdo přesně útočil v petrohradském metru. Nebylo by ale překvapením, kdyby šlo o mezinárodní teroristy. Rusko velice rychle nahrazuje Spojené státy v pozici hlavního terče teroristické sítě Al-Káida, Islámského státu a dalších džihádistických skupin, odkazujících na násilnou salafistickou ideologii,“ napsal ve své analýze petrohradského útoku pro server Politico bezpečnostní expert Colin Clarke ze známé RAND Corporation.

Připomíná, že řada ruských občanů z převážně islámského Severního Kavkazu se v poslední době zapojila do bojů v Sýrii na straně radikálních džihádistů.

Clarkeho odhady mluví o zhruba 2400 radikálech, z nichž někteří se nedávno vrátili z Blízkého východu domů do Ruska. Jiné odhady ruských extremistů, zapojených do bojů v Sýrii, jsou dokonce vyšší.

Americký bezpečnostní expert upozorňuje na viditelný hněv, který mezi džihádisty vyvolala ruská podpora syrského prezidenta Bašára Asada. Tedy jednoho z hlavních protivníků tamních radikálních islamistických skupin.

Server poukazuje na to, že na internetu dokonce koluje výhružné džihádistické video s názvem „Brzy, velmi brzy poteče krev jako oceán“, adresované přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…