2650 Kč. Úplně za nic. Hrozba pro Čechy v Polsku

26.09.2023 12:34

Cesty do Polska začínají být pro Čechy pravidelné. Levný nákup se však může prodražit, pokud český řidič spáchá dopravní přestupek. Přišel například dotaz, zda je pravda, že v Polsku hrozí pokuta za to, když řidič nemá ruce na volantu. Což jeden z Poláků potvrdil. Změna však přišla už v roce 2008, vybírat prý policisté začali až nyní. V přepočtu 2650 Kč.

2650 Kč. Úplně za nic. Hrozba pro Čechy v Polsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: A ještě cenový totem u benzínové stanice...

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Nákupy v Polsku – vzhledem k rozdílu v cenách – stále pokračují. Češi nakupují v polských supermarketech a také tankují na polských benzínkách. Stejně jako na českých silnicích se ne všichni řidiči chovají podle předpisů; na těch polských to ovšem může být i kvůli jejich neznalosti.

Na jednu takovou kuriozitu upozornil Petr Švanda ve skupině Polsko – nákupy, rady, zkušenosti. Totiž, že podle polských zákonů musí při zastavení policejní hlídkou mít řidič ruce na volantu. A pokud by neměl, tak může dostat pokutu 500 PLN, tedy asi 2650 Kč dle dnešního kurzu.

„Stalo se to někomu při nějaké běžné silniční kontrole?“ ptal se dotyčný s tím, že dostat takovou pokutu za takovou v podstatě hloupost je „docela raketa“.

Zkušenosti skutečně přišly. Například od Wojteka Teka, který zřejmě citoval přeložené polské předpisy: „Pokud řidič při silniční kontrole nedodržuje tato pravidla, nedrží ruce na volantu a brání policejní činnosti, může mu být uložena pokuta 500 PLN.“ A dodal: „Zajímavé je, že povinnost držet ruce na volantu platí již od roku 2008, ale policie této problematice nevěnovala takovou pozornost jako nyní.“

„Tak, mě letos chytla dopravní policie za rychlost a při kontrole chtěli jen ať sedím v autě, ale o tom mít ruce na volantu nic nepadlo,“ svěřil se Karel Jurásek. „Několikrát jsem byla zastavena hlídkou a nejsem si vůbec jistá, jestli jsem měla ruce na volantě,“ nevzpomínala si Miroslava Veličková. „Pokud to je v zákoně od 2008, jak to bylo zde zmíněno, tak od té doby mě tam zastavovali tak 30krát, ani jednou to nechtěli,“ přidal se Roman Konvička a dodal, že polští policisté jsou „experti na úplatky“.

Objevily se komentáře, že zmíněný předpis připomíná situaci v USA. Tam je ovšem z celkem dobrého důvodu. Celá řada lidí v palubní přihrádce vedle dokladů má také zbraň.

Dopravní předpisy a pravidla v Polsku už v březnu zpracoval server Autotrip. Rozdíl je například v tom, jak se vybírají poplatky za jízdu po dálnici, tedy pomocí mýtných bran.

Zmiňuje, jaké jsou nejčastější prohřešky. Například překročení rychlosti může vyjít od 50 polských zlotých až po 2500 zlotých; nebo i 5000 zlotých, pokud jde o opakovaný přestupek. To ale hrozí jen tehdy, pokud překročíte rychlost o více než 70 km/h.

Pokuty za překročení rychlosti
Zdroj: Autotrip

Za nedání přednosti chodcům 1500 zlotých, tedy skoro 8000 Kč. Za porušení zákazu předjíždění 1000 zlotých, tedy asi 5300 Kč. Za předjíždění na přechodu opět 1500, stejně tak za neopatrnost a ohrožení bezpečnosti silničního provozu a vyhýbání se vozidlu, které zastavilo, aby dalo přednost chodci.

Dokonce 2000 zlotých (10.600 Kč) dostane pokutu ten, kdo vjede za spuštěné závory nebo na železniční přejezd na červenou. Kdo řídí „pod vlivem“ a je chycen policií, zaplatí 2500 zlotých, tedy více než 13 tisíc korun. V závažném případě dokonce až 30 tisíc zlotých. V Polsku je ovšem tolerance alkoholu 0,2 promile. Kdo nadýchá přes 0,5 promile, může přijít o řidičák až na 10 let a hrozí mu rok až 10 let odnětí svobody.

Zmíněných 500 zlotých je například pokuta za telefonování za jízdy. Při kterém dotyčný také nemá ruce na volantu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud bych kvůli pokutám neměla jezdit, tak nevyjedu ani v ČR. Nestrašte lidi od cest do PL., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebicínástroj , 26.09.2023 13:00:51

|  9 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …