28. říjen? Jan Hrušínský útočí na Miloše Zemana. Skrze obrázky

28.10.2019 19:30

Česká republika si dnes 28. října připomíná 101 let od vzniku samostatného československého státu. V souvislosti s tím se principál divadla Na Jezerce Jan Hrušínský rozhodl varovně připomenout, jak „dobře“ se lidé v dobách socialismu měli. Najdou se dnes totiž tací, kteří podle něj usilují o to, aby se tento režim vrátil zpět. Připojil proto i příhodné obrázky, které mluví samy za sebe a nechyběla ani fotomontáž se současným prezidentem Milošem Zemanem.

28. říjen? Jan Hrušínský útočí na Miloše Zemana. Skrze obrázky
Foto: Koláž PL
Popisek: Příznivec eura, herec a principál Jan Hrušínský

Anketa

Existoval v Československu doopravdy jeden československý národ?

56%
44%
hlasovalo: 7691 lidí
Na Pražském hradě se 28. října večer uskuteční slavnostní ceremoniál, kdy prezident Miloš Zeman vybraným osobnostem předá státní vyznamenání. Hrušínský v kontextu s tím na svém Facebooku zveřejnil příspěvek, v němž ironicky podotýká, že „mnozí usilovně pracují, abychom se měli stejně dobře jako před listopadem 1989. Pan prezident o každém takovém ví – a všechny vyznamená svou přízní.“ Tím ale Hrušínský zdaleka neskončil.

Jak to u nás před rokem 1989 vypadalo, pak názorně ukazuje na přiložených obrázcích. Na jednom z nich je například k vidění obchod s laciným masem z nuceného výseku s cedulí Slovenské národní povstání (SNP). Principál jej ironicky popisuje se slovy, že slavíme Slovenské národní povstání. „Ta fasáda! Ten styl! To maso jak bylo levné! Ať žije KSČ! Ať žije SSSR. Ať žije Zeman!“ dodává.

Na dalším je zase k vidění obchod s potravinami, za jehož výlohou nechybí portrét československého prezidenta Gustáva Husáka se symbolem srpu a kladiva, který používaly komunistické strany. „Svátečně vyzdobený obchod, vždy na 28. října. Těch kompotů, brambor a jablek, co jsme měli. A vy byste si pořád jen stěžovali!“ podotýká k obrázku dál s nadsázkou.

Nechybí ani fotografie tanku ze dne invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. K té Hrušínský připojuje komentář, že pár neukázněných lidí občas zahynulo při dopravních nehodách. „Na fotografii dopravní nehoda z 21. srpna 1968. No a co? Bylo tu hezky. Lidé byli spokojeni. Ať žije KSČ! Ať žije SSSR! Ať žije Zeman!“ poznamenává principál.

A ve výběru nemohl chybět ani současný prezident Miloš Zeman. K fotomontáži, kde je oblečen do maršálské uniformy armády SSSR, pak už Hrušínský jen znovu krátce připisuje „Ať žije Zeman“.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…