4 procenta Čechů silně proruská. Dalších 10 % s Ruskem souhlasí, říká výzkumník

10.04.2022 18:52

Na čí stranu se stavějí Češi v rámci rusko-ukrajinského konfliktu a co je v jejich postoji rozhodující? Ředitel agentury STEM a sociolog Martin Buchtík v rozhovoru pro Novinky uvedl, že většina českých občanů podporuje přijímání ukrajinských běženců, silně prorusky smýšlejí asi čtyři procenta respondentů.

4 procenta Čechů silně proruská. Dalších 10 % s Ruskem souhlasí, říká výzkumník
Foto: Youtube UATV
Popisek: Poničené ukrajinské město Buča

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

V české společnosti podle Buchtíka jednoznačně převládá mezi lidmi názor, že válečné uprchlíky z Ukrajiny máme přijímat. „Z naší analýzy vyplývá, že většina Čechů chce přijímat uprchlíky, ale zároveň nepočítá s tím, že by tu zůstali moc dlouho. Asi 70 procent lidí říká, že je správné, že Česká republika přijímá uprchlíky,“ uvedl ředitel agentury STEM.

Celý rozhovor ZDE.

Zbylých třicet procent si myslí, že to správné není. „Mezi nimi jsou asi čtyři procenta lidí silně proruských. Dalších pět až deset procent lidí upřednostňuje prokremelský narativ, že válku na Ukrajině rozpoutalo NATO a že Ukrajina nikdy nebyla samostatným státem a že Rusko hájí své zájmy apod. Tito lidé nepodporují přijímání uprchlíků kvůli svému pohledu na světové uspořádání,“ přiblížil výsledky šetření.

Vliv na vnímání situace má podle něj i ekonomické zázemí občanů. „Když má někdo málo peněz, je větší pravděpodobnost, že bude dlouhodobě frustrován tím, že se o něj stát nepostaral a že ani on a ani jeho děti nemají šanci se prosadit. Pak je větší šance, že nebudete chtít, aby se uprchlíkům více pomáhalo, protože vám přece také nikdo nepomohl,“ dodal Buchtík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…