400 Kč vysolit za mouku z Lidlu. Nekulova sleva má háček

10.05.2023 11:40

Sleva na mouku v Lidlu, na kterou láká sám ministr Nekula. Nekulova sleva má však háček. Zákazník musí za nákup „vysolit“ alespoň 400 Kč a musí mít mobilní aplikaci řetězce Lidl. Tak pokračuje příběh ministra zemědělství, kterému během středy začal národ posměšně přezdívat „markeťák“. Sám Nekula by ale na svém tweetu, který vše spustil, nic neměnil.

400 Kč vysolit za mouku z Lidlu. Nekulova sleva má háček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula v úterý jednal se zástupci Lidlu a následně se na sociálních sítích podělil o zprávu, že tento řetězec chystá na středu slevovou akci na mouku.

Českou a slovenskou mouku za 12,90 v příspěvku vychválil výrazivem hrdého trhovce a dojatě děkoval řediteli společnosti za dárek spotřebitelům.

„Děkuju Lidlu, že pochopil, o co mi celou dobu jde,“ ocenil Nekula, který již delší čas propaguje nákupy ve slevách a vyzývá lidi, ať sledují letáky.

 

 

Na sociálních sítích vyvolal jeho příspěvek pobavení i úžas. Ministr dělající otevřenou reklamu jednomu z hráčů na trhu je přece jen nezvykem.

„Ministr zemědělství jako stínový markeťák z Lidlu. Prosím, pískejte konec,“ padlo mimo jiné. Jiní se smáli, že tradiční čtvrteční akce v Lidlu se tentokrát bude jmenovat „Nekulovy slevíci“.

Lidé sympatizující s vládou museli dýchat hodně zhluboka. Bývalý lidovecký předseda Miroslav Kalousek jej pokáral: „Pane ministře Nekulo, proč nás takhle urážíte a sebe znemožňujete? Znemožňujete celou vládu.“

 

 

Agrární komora České republiky, která patří k ostrým kritikům ministra Nekuly reagovala názorem, že pan ministr si z lidí dělá legraci. „Kroutíme hlavou nad tím, že veřejně poděkoval německému obchodnímu řetězci za to, že zlevní mouku na jeden jediný den,“ píšou agrárníci.

„Řetězec vychvaluje natolik, že to vypadá, že jeho příspěvek na sociálních sítích spíše psal pracovník PR oddělení,“ dodávají ke stylu vyjádření, které ministr završil slovy, že přesně o toto mu jde celou dobu.

Navíc podle všeho sledová akce avizovaná ministrem vůbec neplatí pro všechny. Mouku za tuto zvýhodněnou cenu mají mít pouze zákazníci s aplikací v mobilu a nákupem převyšujícím 400 korun.

Ministrova reklama tedy ke všemu ještě klamala zákazníky.

Místo děkování by podle nich měl ministr zemědělství řešit se supermarkety skutečně podstatné věci, které zemědělce a potravináře trápí především. Například nízké výkupní ceny a naopak vysoké marže obchodníků, kteří pak se suverenitou sobě vlastní shazují „drahotu“ na zemědělce.

Sám ministr ale ve svém tweetu problém nevidí. „V Lidlu jsem měl pracovní jednání, což je naprosto běžné. Se zástupci různých obchodních řetězců jednám pravidelně a je to součástí mé práce (podpora iniciativy České pole Makra, potravinové sbírky v Rohlíku či Albertu atd.). Nemám problém někoho veřejně pochválit. Dlouhodobě poukazuju na vysoké obchodní přirážky řetězců u některých produktů. Na druhou stranu chci ale i poukazovat na pozitivní kroky řetězců směrem ke spotřebitelům,“ vyjádřil se pro web IDNES.cz prostřednictvím tiskového oddělení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Současná vláda zavání silnou fraškou., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 10.05.2023 11:59:53
Zlatý Babiš, ten aspoň uměl počítat a stát jakž, takž šlapal. Tato vláda je větší neštěstí, než byl covid.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…