60 žoldnéřů z Francie zabito na Ukrajině? Tvrdí to Moskva, cituje Reuters

18.01.2024 14:20

Rusko tvrdí, že při středečním raketovém útoku na ukrajinský Charkov zasáhlo skupinu francouzských žoldnéřů, kteří měli být v jedné ze zasažených obytných budov. Podle ruského ministerstva zahraničí bylo zabito 60 žoldnéřů a dalších 20 převezeno do nemocnice. Gubernátor Charkovské oblasti Oleg Synegubov ale uvedl, že v oblasti nebyly žádné vojenské cíle a bylo zabito a zraněno několik Ukrajinců včetně dětí.

60 žoldnéřů z Francie zabito na Ukrajině? Tvrdí to Moskva, cituje Reuters
Foto: Twitter Oliver Alexander
Popisek: Ruský útok na město Charkov

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že v ukrajinském Charkově zabilo více než 60 žoldáků, převážně Francouzů. „Večer 16. ledna ozbrojené síly Ruské federace provedly přesný úder na dočasné místo rozmístění zahraničních ozbrojenců ve městě Charkov, jehož jádro tvořili francouzští žoldnéři,“ uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení.

Podle Moskvy byla zcela zničena budova, kde byli žoldnéři umístěni. „Více než 60 bojovníků bylo zabito a více než 20 bylo převezeno do zdravotnických zařízení,“ dodalo ministerstvo, jak informuje agentura Reuters.

Moskva ale svá tvrzení nepodložila žádnými důkazy. Gubernátor Charkovské oblasti Oleg Synegubov uvedl, že v oblasti nebyly žádné vojenské cíle. Synegubov uvedl, že při středečním ostřelování byla zničena několikapatrová budova v centru Charkova, jejíž trosky zůstaly rozházené na ulici pod ní. Vyjádření ukrajinské ani francouzské strany agentura nenabízí.

V důsledku ostřelování podle informací France24.com. zemřeli nejméně dva ukrajinští civilisté. „Ruské drony a rakety zranily na nejméně 20 lidí a ostřelování zabilo dva civilisty. Jedna žena byla zabita poblíž hranic,“ uvedl Oleg Synegubov a dodal, že desetiletému chlapci musela být amputována končetina a čtrnáctiletá dívka utrpěla při útoku střepinová zranění.

Úřady v Kyjevě zaznamenaly od prosince prudký nárůst civilních obětí, protože Moskva zintenzivňuje letecké útoky. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve středu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu uvedl, že prioritou jeho země pro rok 2024 je získat kontrolu nad svým nebem, kde mají ruské síly převahu. „V roce 2024 je samozřejmě prioritou svrhnout Rusko z oblohy. V roce 2022 jsme je porazili na zemi. V roce 2023 jsme je porazili na moři a v roce 2024 se zcela soustředíme na jejich porážku ve vzduchu,“ řekl na diskusním panelu na fóru ve Švýcarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V článku chybí informace,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekisda , 18.01.2024 17:01:19
že francouzské ztráty potvrdil přímo Daniel Ridley, zakladatel žoldnéřské skupiny Trident Defense Initiative. Dokazují to mimo jiné i zveřejněné videozáběry ze zásahu domu a pohyb záchranných složek. Prostě tady se už lže jak na novinkách dot cz...

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…