70 učitelů na schůzi měla. V ČT mluvila za všechny. Teď řekli mnohé o ní

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
03.12.2023 18:24 | Analýza

Zatímco šéf školských odborů půjde s ministrem školství jednat až v pondělí, zástupkyni Učitelské platformy Petru Mazancovou Mikuláš Bek přijal už před víkendem. U Václava Moravce pak již poněkolikáté hovořila za všechny učitele. A mnohým z nich to vadí. Spolek, který tato komunální politička TOP 09 zastupuje, podle nich reprezentuje zanedbatelné množství učitelů a doposud byl znám hlavně čerpáním peněz na podporu inkluze.

70 učitelů na schůzi měla. V ČT mluvila za všechny. Teď řekli mnohé o ní
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Učitelka Petra Mazancová s Václavem Moravcem

Do druhé hodiny Moravcovy nedělní debaty měl dorazit ministr školství Mikuláš Bek. Jenže nepřišel, takže si vedle tradiční prázdné židle moderátor povídal s předsedkyní Učitelské platformy, která se během týdne stala nejoblíbenějším expertem České televize na pedagogickou stávku.

Petra Mazancová měla divákům co říci. V pátek totiž byla na jednání u ministra Beka, zatímco odbory a další reprezentativní pedagogické organizace se mají s ministrem sejít až po víkendu.

Moravcovi pak popisovala, jak se s ministrem Bekem snažili najít kompromis.

„Učitelé si jsou vědomi, že se pohybujeme ve velmi špatné situaci,“ vysvětlovala výsledky, které soudě podle reakcí nebudou pro pedagogickou veřejnost akceptovatelné.

Páteční jednání a nedělní televize potvrdily zvláštní pozici Petry Mazancové a její Učitelské platformy, která je od pondělní stávky nejvýraznější mediální tváří učitelského protestu. Pro mnohé pedagogy překvapivě, do té doby rozhodně nepatřila k nejaktivnějším.

„Zapojení Učitelské platformy a její předsedkyně Petry Mazancové do stávky odborů nás pedagogy překvapilo. Učitelská platforma dlouhodobě podporuje neodborné zásahy, které do školství zavádí jeden ministr za druhým, a se kterými my, jediní skuteční odborníci ve vzdělávání, tedy učitelé a ředitelé, nesouhlasíme,“ poznamenává k tomu pro ParlamentníListy.cz učitelka Monika Juřicová.

Podotýká, že Učitelská platforma byla doposud známa především jako zastánce a obhájce inkluze a zvoleného způsobu její implementace, který se nakonec ukázal jako naprosto nepřínosný.

Za mě určitě nehovořila...

Petra Mazancová se hned v pondělí večer v České televizi distancovala od jednoho z řečníků na demonstraci stávkujících: „Na dnešní odborářské demonstraci vystoupil člověk s přezdívkou Vidlák, který provozuje něco, co se jmenuje Vidlákovy kydy. Zapomněla jsem naštěstí jeho občanské jméno, protože si úplně nechci pamatovat lidi, kteří hájí Rusko a vyprávějí o něm dezinformace. To znamená, že proruská dezinformační scéna tam, proboha, opravdu být neměla.“

A zdůraznila, že „boj za zlepšení podmínek vzdělávání neznamená boj proti vládě nebo demokracii“.

V úterý ParlamentníListy.cz upozornily, že Mazancová je současně komunální političkou vládní TOP 09, což do té doby při jejích mediálních výstupech uváděno nebylo. Nyní již Česká televize k jejímu titulku stranickou příslušnost doplňuje, Václavem Moravcem však byla představena jako „středoškolská pedagožka a předsedkyně Učitelské platformy“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ČT NESLEDUJI,ČR NEPOSLOCHÁM ALE MUSÍM PLATIT PROPAGANDU PROČ ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 03.12.2023 19:15:17
Fuj manipulace v ČT proč neřekl že je političkou a berou kur??a dotace !! Moravec je asi horší manipulant jak byli komanči !!Jen čekám kdy nastehuji aparatury na Strahov a budou organizovat zaprodance naši vlasti s milionu nicek !!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…