74 nových „pracantů“ pro Langšádlovou a další. Fialova vláda nabírá

21.12.2021 13:42

Nová vláda slibovala zeštíhlení počtu státních úředníků a státního rozpočtu, místo toho ale nově vzniká 74 pracovních míst na nových ministerstvech pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. V souvislosti s jejich zřízením se počítá s nárůstem výdajů na úřednické platy ve výši 43 milionů korun. Prodražit by se mělo také české předsednictví EU, kdy se k již schválené částce 1,44 miliardy korun budou přidávat další stamiliony. „Babišova vláda přípravy podcenila,“ tvrdí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

74 nových „pracantů“ pro Langšádlovou a další. Fialova vláda nabírá
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech novou vládu v čele s Petrem Fialou

V rámci nové vlády vzniklo oproti předchozím letům několik nových postů. Helena Langšádlové (TOP 09) se stala ministryní pro vědu, výzkum a inovace, Mikuláš Bek (STAN) ministrem pro evropské záležitosti a Michal Šalomoun (za Piráty) ministrem a předsedou Legislativní rady vlády. Nový úřad má k dispozici také ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Nové posty podle informací serveru Novinky.cz přinášejí navýšení počtu vládních úředníků. „Z důvodu zajištění výkonu činností tohoto útvaru je navrhováno navýšení systemizovaných míst o 21 pracovních míst a 10 služebních míst,“ stojí v návrhu systematizace vlády k resortu pro vědu, výzkum a inovace.

Útvar náměstka, odbor kabinetu, oddělení pro tisk a administrativu a oddělení poradců, dohromady s 11 pracovními místy dostane k dispozici ministr Šalomoun a nových 13 pracovních míst se vytvoří v úřadu ministra pro evropské záležitosti Beka. S dalšími více než 10 místy se počítá v útvaru pro digitalizaci a sekci pro právo a ekonomiku.

 „V souvislosti se zřízením 74 nových systemizovaných míst se navrhuje navýšení objemu prostředků na platy o částku 42,96 milionu korun,“ stojí v návrhu, který bude upravovat původní návrh vlády Andreje Babiše. „Navrhované úpravy jsou předkládány zejména z důvodu změn, které nebylo možné z časových důvodů zařadit do materiálu k systemizaci schváleného vládou 5. listopadu,“ stojí v návrhu Ministerstva vnitra.

Zvýšení státních výdajů nastane také kvůli půlročnímu českému předsednictví v Radě Evropské unie, protože dosavadní schválená částka 1,44 miliardy korun prý není dostačující. Vláda Petra Fialy počítá s dalšími stovkami milionů korun, které bude potřeba do předsednictví investovat.

Vláda se v tomto názorově opírá o ekonomy, investory a diplomaty, kteří Babišův rozpočet pro předsednictví dlouhodobě kritizují. Jde podle nich o nejnižší částku, s níž kterákoliv země Evropské radě předsedala. V letech 2007 až 2009 bylo například na české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun, v dnešních cenách přes 4,3 miliardy.

„Jsou otázky, že jsme údajně nepřipravili předsednictví tak, jak by mělo být připraveno. Prosím vás, není to pravda,“ prohlásil minulý týden Babiš a vyjmenoval kroky, které jeho kabinet provedl. „Novou zahradu i tenhle sál pro novináře, zasedačku vlády, novou kantýnu a další věci,“ uvedl Babiš podle informací serveru Irozhlas.cz.

Již nyní je ale jasné, že noví ministři budou požadovat v rámci předsednictví více finančních prostředků, což potvrdil i ministr zahraničí Jan Lipavský. „Minulá vláda přípravy podcenila. Přípravám je nutné věnovat maximální pozornost, což se týká i financí,“ prohlásil Lipavský.

Například Ministerstvo vnitra již Úřad vlády požádalo o stovky milionů navíc na zajištění bezpečnosti. „Přišel požadavek od policie na navýšení rozpočtu. Mám zprávu z Úřadu vlády, že přichází požadavky na navýšení rozpočtu v důsledku růstu mezd a inflace,“ vysvětloval ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. „Obávám se, že takových požadavků bude přibývat, protože ceny byly kalkulovány v době s nižší inflací. Za poslední rok došlo k prodražení v celé řadě služeb,“ dodal Bek.

„S ohledem na velmi úsporný souhrnný rozpočet na předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, schválený příslušnými usneseními vlády, chybí v rozpočtové kapitole Ministerstvu vnitra, stejně jako ostatním resortům, část finančních prostředků, a to i na bezpečnostní zajištění,“ popsal situaci mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Že dojde k navyšování rozpočtu na předsednictví si je vědom i premiér Fiala. „Pokud u konkrétních věcí nebudou dostatečné finance, tak samozřejmě tu danou položku navýšíme. Mluvil jsem o tom už s budoucím ministrem financí i ministrem pro evropské záležitosti. Předsednictví není položka, kde bychom hledali plošné úspory,“ ubezpečil Fiala, že na předsednictví se šetřit nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…