A Babiš to vypálil: Zeman, než ho odvezli do špitálu. Těsně

19.10.2021 11:42

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) znovu vyzval hradního kancléře Vratislava Mynáře k rezignaci, protože to, co teď Mynář předvádí, prezidentovi neprospívá. Připustil však, že v turo chvíli nemá proti kancléři Vratislavu Mynářovi žádné páky.

A Babiš to vypálil: Zeman, než ho odvezli do špitálu. Těsně
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO).

Serveru iDNES.cz, který v roce 2013 koupil, Babiš sdělil, že by kancléř Vratislav Mynář měl odstoupit, jinak ho odvolá. Ve vyjádření pro Českou televizi však připustil, že v tuto chvíli Mynáře odvolat nemůže. Nemá jak.

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

„Já jsem ho vyzval k rezignaci. Já ho nemůžu odvolat, nemám na to vůbec žádné kompetence, ale já si myslím, že je to to nejlepší, co pan kancléř může udělat pro pana prezidenta, protože to jeho vystupování vlastně zapřičinilo tu situaci, kterou tady máme,“ zdůraznil Babiš.

Pokud Mynář věděl, jak se to doopravdy má s prezidentem Zemanem, což podle Ústřední vojenské nemocnice věděl, neměl činit to, co činil. „Neměl pořádat tiskové konference, kde vlastně nic neřekl,“ rozčiloval se Babiš.

Když 10. října viděl prezidenta Zemana, prezident byl podle něj velmi unavený, pohublý a dehydrovaný.

„Já jsem se domníval, že se po návratu do nemocnice jeho stav zlepší. Byl při vědomí, normálně jsme komunikovali, ale byl strašně unavenej a já jsem očekával, že se jeho zdravotní stav v nemocnici zlepší,“ zdůraznil premiér.

Poté ještě jednou udeřil na Vratislava Mynáře.  

„Kancléř dělá tiskovky, které akorát vyvolávají emoce a jeho role je negativní, takže si myslím, že by to pomohlo, kdyby rezignoval,“ uvedl Babiš.

Babiš zdůraznil, že po případné rezignaci Vratislava Mynáře se možná situace zklidní a přestanou se ozývat hlasy volající po aktivaci článku 66 Ústavy ČR, který umožňuje prezidenta dočasně zbavit pravomocí ze zdravotních důvodů. Na aktivaci tohoto článku je podle Babiše čas, protože nová vláda bude jmenována až v průběhu prosince, což je za přibližně 6 týdnů. 6 týdnů, během kterých se Miloš Zeman může např. zotavit.

Šéf ANO ale nezůstal jen u kritiky Vratislava Mynáře. Znovu vyčinil také končícímu předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi. „On tam neměl chodit, on tam neměl co hledat. On hrál nějakou roli, ve které neměl co dělat. Pan kancléř Mynář hrál nějaké divadlo, které bylo zbytečné,“ pravil Babiš.  

Vondráček už by proto podle Babiše neměl kandidovat do vedení Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…