A Pavel se zasekl. Neřekl nic. Generálovi otázka fakt vadila

16.01.2023 8:00 | Ze sítí

Ve svém povolebním projevu se Andrej Babiš velmi tvrdě opřel do komunistické minulosti protikandidáta Petra Pavla. Komentátoři i mediální analytici jsou toho názoru, že to bude jedním z cílů kampaně, která bude probíhat následujících 14 dní. Příznivci Petra Pavla už vytvářejí infografiky vyvracející některá tvrzení. Jenže to jim kazí například Pavlův životopis z roku 1987.

A Pavel se zasekl. Neřekl nic. Generálovi otázka fakt vadila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pavel postoupil do druhého kola prezidentské volby. V jeho volebním štábu bylo veselo

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Podle komentátorů bude Achillovou patou generála Pavla ve druhém kole prezidentské volby jeho minulost v KSČ, do které podal přihlášku už v roce 1983 (tedy ve 22 letech) a přijat byl v roce 1985. Příznivci Petra Pavla už si toho zřejmě jsou vědomi a připravují infografiky, které mají uvést jeho minulost „na pravou míru“.

Jako ukázka lživého tvrzení o Pavlovi je dáno například, že „Pavel vítal jako předseda KSČ Rusáky v roce 1968“. A to fanoušci Pavla vyvrací slovy, že tenkrát bylo kandidátovi na prezidenta 7 let, tudíž v KSČ být nemohl, tím méně jejím předsedou.

Infografika vyvracející lži o Pavlovi
Zdroj: Twitter

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí
Jenže tento výkřik je podán bez kontextu. Pavel skutečně nemohl v roce 1968 být komunistický funkcionář. Ale to zdaleka neznamená, že si názor na invazi vojsk Varšavské smlouvy neutvořil později. Ve svém životopisu z roku 1987 totiž uvedl: „Velký vliv na mé pozdější názory mělo léto roku 1968. Tehdy byli u nás na návštěvě přátelé ze Sovětského svazu. Právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovětskými náladami na druhé mi otec srozumitelně k věku vysvětlil podstatu situace. Bylo účinnější než cokoli jiného a také trvalejší. A posměch ve škole ze strany spolužáků pro mou oblibu našich přátel mě v názoru tenkrát pouze utvrdil.“

S jeho životopisem, ve kterém kromě toho zmiňuje, že „S prosazováním politiky strany proti dílčím nesprávným názorům se potýkám často při vedení politického školení vojáků“, konfrontovala prezidentského kandidáta například novinářka Veronika Sedláčková. A ptala se, zda když v roce 1987 tato slova psal, tak zda jim skutečně věřil.

Na to však generál neodpověděl, naopak se zeptal, zda v popsané zkušenosti z dětství vidí „nějaký výklad“. Sedláčková tedy znovu zopakovala otázku. „To, co tam čtete, nehovoří o výkladu invaze, ani jedním nebo druhým způsobem,“ bránil se Pavel. Sedláčková však stále chtěla vědět, zda svým slovům věřil nebo ne. „Já jsem tam vůbec invazi nehodnotil a opravdu se o tom nebudu bavit, protože to k dnešku nemá opravdu žádný vztah,“ prohlásil kandidát. „Mhmm, já myslím že má,“ nesouhlasila moderátorka. „Tak u toho zůstaneme,“ zhodnotil Pavel a pak se diskuse stočila jinam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…