A co čekají? Mrazilo mě. Účastník porady s Fialou promluvil: Podivné zadání

24.08.2022 4:44 | Komentář

„Musíme Ukrajině pomoci, aby konflikt přečkala s co nejmenšími ztrátami a aby nakonec zvítězila. Širším zájmem naší země je, aby byl ruský imperialismus konečně zastaven,” uvedl premiér Petr Fiala při zahájení pravidelné týdenní porady českých velvyslanců v Praze. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského je nejdůležitějším úkolem české diplomacie podporovat Ukrajinu a vysvětlovat, proč nelze být vůči zlu v podobě války lhostejný. Ruskem je podle jeho slov ohrožena nejen Česká republika, ale i celá Evropská unie. Na zahájení každoročních letních porad s hlavami všech českých zastupitelských úřadů v zahraničí promluvili i další členové vlády. ParlamentníListy.cz měly možnost mluvit s několika účastníky této porady z řad diplomatů, kteří se s námi podělili o své dojmy a hodnocení.

A co čekají? Mrazilo mě. Účastník porady s Fialou promluvil: Podivné zadání
Foto: Repro Twitter
Popisek: Premiér Petr Fiala ve vlaku na cestě z Kyjeva

„Těchto porad pamatuji nepočítaně, s každou jinou vládou a ministrem to je jiné. Tentokrát to po letech trochu jiné bylo. V minulých letech jsme si vždy na první místě vyslechli apely na to, jak musíme ještě tvrději bojovat za svou zemi, za naše zájmy a především posilovat ekonomickou diplomacii. Nyní do jisté míry logicky dominovala Ukrajina, ale šokovala mě slova, že hlavním úkolem české diplomacie je pomáhat Ukrajincům porazit Rusy. Celou svou kariéru jsem žil v představě, že prvním úkolem diplomacie každého státu je prosazování zájmů daného státu. Teď jsem měl pocit, že jsme vybízeni, abychom víc než za Česko bojovali za někoho jiného. Ukrajinu podporuji, ruská agrese je neospravedlnitelná, máme jim pomáhat i v praxi, ale udělat z toho zájem číslo jedna? Nehodlám se smířit s tím, že my jako čeští diplomaté máme bojovat za ukrajinské národní zájmy,” sdělil nám pod podmínkou anonymity jeden z českých velvyslanců.



Neodmítá prý pomáhat válkou zmítané Ukrajině, ale vadí mu pořadí priorit současné vlády. „Nechci, aby to vyznělo špatně, jak jsem říkal, pomáhat Ukrajině je správné a je dobře, že to děláme, musíme ale umět vše vyvážit. Nelze směřovat pomoc druhému státu na úkor vlastního. V průběhu minulých měsíců jsem na dálku pozoroval dění v Praze a občas jsem se usmál, když jsem někde zahlédl komentář, že Fiala je spíš ukrajinský premiér. Ve funkci je čerstvě a má to hodně těžké, ale obávám se, že ti zlí jazykové měli trochu pravdu. Fokus na Ukrajinu je z pohledu českého státu příliš výrazný. Obávám se, že je to dáno tím, jací lidé do vedení MZV nastoupili po výměně vlády. Nejen z těch, co přišli, ale i ti, co se po letech dostali ke slovu. Nemám nic proti podpoře lidských práv, proti pomoci postiženým a zasaženým, ale opět říkám, nejde to dělat na úkor vlastního státu. Nikdo mi nevymluví, že svatou povinností každé diplomacie je bojovat za lepší podmínky k životu uvnitř státu, tedy pro občany. Proč bychom tu jinak byli?” klade si otázku velvyslanec.



Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí
Další z pohledů na aktuální stav zahraniční politiky naší země ve světle aktuální porady velvyslanců v Černínském paláci se zaměřuje na energetiku. „Bylo nám řečeno, že se máme začít soustředit na hledání nových možností ve věci zajištění energetických surovin a změnit styl uvažování,” uvedl v neformální rozmluvě s PL jiný přední český diplomat. „Každý normální člověk by asi podepsal, že je potřeba vyhledávat nové příležitosti, jak této zemi zabezpečit energetickou stabilitu, ale jestli si někdo myslí, že některý z kolegů na své misi objeví zlatý grál a za tři měsíce se díky tomu lidi doma zahřejou, tak by se měl jít léčit. Podle mého názoru problém tkví v tom, že nikdo neřeší současnou katastrofu, která se na nás valí. Celá desetiletí nebyla žádná poptávka, všichni jsme brali ruský plyn a spoléhali, že tomu tak bude i nadále. Změnit to lusknutím prstu je prostě nemožné. Můžeme někdo něco navíc získat, takový Katar bývá zmiňován. Fajn, ale nebuďme pokrytci. Říkat, že coby západní demokraté odmítáme ruský plyn a jdeme si raději surovinu koupit do Dauhá, kde vládne právo šaría, jehož součástí je kamenování, bičování a další šílenosti,” popisuje své vidění diplomat.

„Je hezké si zajet do Prahy pokecat s kolegy a dát pár dnů volno, ale současných pár dní mě skutečně vylekalo. Zdá se mi, že to tady nikdo neřídí. Chybí leadership a nekompromisní vymáhání výsledků. Vezměte si našeho ministra (Jana Lipavského z Pirátů, pozn. red.), zřejmě hodný a snaživý člověk. Problém je v tom, že nejspíš nemá absolutně tušení, co většina ministerstva reálně dělá. Nemálo lidí z baráku obratně využívá toho, že má méně suverénního šéfa. Může takový resort fungovat? Jistě. Může ale takový resort dosahovat výrazných úspěchů? Absolutně ne. Co jsem slyšel, situace je velice podobná i na dalších ministerstvech. Mám dobré vztahy s velvyslanci několika evropských zemí a když se vidíme a poslouchám je, naplňuje mě to hrůzou. Jestli si někdo myslí, že okolní země jsou příkladně připraveny na nástup kritických zimních měsíců, je chorobný optimista. Při myšlence, jak to v našem vlastním státě vypadá, se jako jeho občan uklidňuji tím, že budu zimu z titulu své funkce trávit úplně jinde,” dodává další z velvyslanců, kteří v průběhu letní porady diplomatů v Praze naší redakci popsali stav resortu i jeho politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…