A co po prezidentově schůzce s Hamáčkem? Hovoří se o předčasných volbách, i rekonstrukci vlády

09.07.2019 22:55

Předsedové některých politických stran v úterý nastínili možné alternativy v případě, že by kabinet opustila ČSSD. Ve hře by byly předčasné volby, nebo rekonstrukce vlády.

A co po prezidentově schůzce s Hamáčkem? Hovoří se o předčasných volbách, i rekonstrukci vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny s jediným bodem programu- Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Předseda KSČM Vojtěch Filip na úterní konferenci prohlásil, že po případné rekonstrukci kabinetu není třeba žádat Sněmovnu znovu o důvěru.

„Nevidím důvod pro to, aby vláda znovu žádala o důvěru, protože výměna nedosáhne ani jedné třetiny,“ řekl podle serveru Seznamzpravy.cz Filip. Na mediální scéně se pak spekuluje, že by ministr kultury Antonín Staněk ve vládě zůstal.

Podle šéfa KSČM předsedové stran zatím o alternativě předčasných voleb nejednali. „Ti, kteří s postojem předsedy KSČM Filipa nesouhlasí, by podle jeho slov museli požádat Sněmovnu o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě,“ píše server. Takové tendence se naposledy uskutečnily před dvěma týdny. Hlasování však nebylo úspěšné. Pro návrh totiž hlasovalo 85 poslanců, totožný počet však vládu podpořil, 12 komunistických poslanců se zdrželo hlasování a 18 členů Sněmovny nehlasovalo.

Celá zpráva zde.

Jiný názor zastává hnutí SPD, to by v případě rekonstrukce vlády hlasování o důvěře vyžadovalo. „V žádném případě nejsme připraveni přistoupit na nějakou variantu rekonstrukce bez hlasování o důvěře,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura s tím, že je pro něho důležitý programový soulad a účast odborníků. Vstup do vlády Okamura vyloučil. „Nevstoupíme do vlády s trestně stíhaným premiérem,“ řekl.

Pro Babiše předčasné volby nejsou ideálním řešením. „Šel bych se zeptat jednotlivých parlamentních stran, jestli by eventuálně akceptovaly rekonstrukci vlády. Že bychom získali případně nějakou podporu od opozičních stran,“ konstatoval ve čtvrtek podle serveru.

Kvůli možnosti předčasných voleb v úterý předseda Pirátů Ivan Bartoš požádal o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Bartoš rovněž zdůraznil, že rozpuštění Sněmovny by mohli podpořit za určitých podmínek. „(Spočívaly by) třeba i v tom, jestli v případě předčasných voleb by byla garance ze strany prezidenta, že by po volbách pověřil sestavením vlády někoho, kdo má 101 (hlasů) ve Sněmovně,“ uvedl Bartoš s tím, že odpovědi na takové otázky zatím známé nejsou.  

Premiér a šéf hnutí ANO Babiš doufá v to, že se podaří současnou vládu zachovat. Obdobného názoru je i ministryně financí Alena Schillerová. „Určitě stojí za to pokusit se zachránit vládu s ČSSD. Předčasné volby považuji za naprosto krajní řešení,“ uvedla a dodala, že vláda má za sebou mnoho dobrého a mnoho dobrého ještě vykonat chce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…