A je jasno. Babiš řekl, co chce provést s ČEZ

29.03.2014 13:52

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se domnívá, že státem kontrolovaný výrobce elektřiny ČEZ by mohl akcionářům vyplatit svůj celoroční zisk jen letos nebo příští rok, a to jako součást jednorázového příspěvku pro státní rozpočet. Uvedl to v rozhovoru pro Studio Zet.

A je jasno. Babiš řekl, co chce provést s ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

„Já jsem to myslel jako jednoroční výplatu, je to moje představa, možná v rámci koalice to nebude průchodné. A hlavně to závisí od toho, jak se ČEZ rozhodne s Temelínem. Nebylo ani řečeno, zda to bude tento rok nebo příští, ale je to ještě k jednání,“ nechal se slyšet ministr.

Doposud ČEZ každoročně akcionářům vyplácel na dividendách jen 55 až 60 procent zisku. Jednorázová výplata by podle Babiše neohrozila hospodaření ani investice společnosti, protože ČEZ má nižší zadlužení v porovnání s ostatními evropskými energetickými společnostmi.

Ministerstvo financí, které je s 69,8 procentním podílem největším akcionářem ve firmě, by výplatou veškerého loňského zisku získalo do letošního státního rozpočtu asi o 10 miliard korun víc, tedy přibližně 25 miliard korun.

Zahraniční investice se ČEZu nepovedly

Babiš také prohlásil, že některé investice ČEZ v zahraničí se „nepovedly" a že předpoklad nedostatku elektřiny v roce 2015 byla „špatná předpověď“. Také podle něj není jasná návratnost investic ČEZ do obnovy zdrojů v Počeradech, Ledvicích a v Tušimicích.

O výši dividendy rozhodnou akcionáři na valné hromadě, která se koná zpravidla v červnu. Výše dividendy vyplácená společností ČEZ klesá už od roku 2009, kdy činila 53 korun na akcii. Loni to bylo 40 korun. „Výplata dividend ČEZ se odvíjí od Temelína a od celkové energetické strategie naší země, která ještě není úplně jasná,“ dodal Babiš.

Nesmírně krátkozraká politika, zlobí se Kalousek

Takový nápad se ale nelíbí jeho předchůdci a místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Vzhledem k budoucí značné investiční aktivitě ČEZu v případě budování dalších zdrojů JE Temelín bych to pokládal za nesmírně krátkozrakou politiku, kterou jsme nedělali nikdy, ani v daleko složitějších dobách hospodářského růstu. Domnívám se, že to ponechá ČEZ bez likvidity a tyto peníze budou spotřebovány ve státním rozpočtu," reagoval.

S názorem exministra financí souhlasí ekonom Miroslav Zámečník, kterého ParlamentníListy.cz oslovily. „Nelze automaticky říct, že nemůžete vzít sto procent zisku. Záleží na tom, jaké jsou projekce vývoje hotovostních toků a investičního programu ČEZu. Pokud valná hromada rozhodne o takové výplatě dividend, tak se tak může stát. Musí se ale přihlížet k tomu, v jaké finanční kondici podnik je a co před ním stojí,“ upozornil s tím, že je nutné vnímat, co má společnost v budoucnu před sebou.

Podle analytika pro akciové trhy Jiřího Cihláře z Next Finance jde především o to, jestli ČEZ přistoupí k dlouhodobé změně své dividendové politiky, nebo půjde pouze o jednorázovou změnu. „Pokud by se vláda rozhodla, že ČEZ bude dlouhodobě zvyšovat výplatní poměr dividend, to znamená omezovat prostředky, které půjdou na investice, určitě by se potom změnil celý charakter společnosti. Společnost totiž dlouhodobě investovala do svého rozvoje a byl tady plán na dostavbu Temelína. I proto šla v minulosti část zisku na investice. V případě dlouhodobé změny dividendové politiky by se jednoznačně dostavba Temelína musela odložit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Akcie ČEZu rostou

Brzy poté, co Babiš oznámil svůj záměr, začaly akcie ČEZu na pražské burze prudce růst. Investory láká návrh na rozdělení celého loňského zisku 35 miliard akcionářům na dividendách. V minulosti to byla asi polovina této sumy. V pondělí dopoledne, nedlouho po otevření Pražské burzy, bylo vidět, jak velkým lákadlem pro investory Babišův nápad je. Před polednem se zobchodovaly akcie ČEZ za více než 350 milionů korun a posílily oproti minulému pátku o více než čtyři procenta.

Polostátní ČEZ měl vloni nejhorší zisk za posledních pět let. Letos navíc počítá s dalším poklesem kvůli zlevnění elektřiny. Firmě také v současnosti hrozí, že přijde o licenci obchodníka na bulharském trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…