A je to. Francie znárodňuje svůj „ČEZ“

07.07.2022 11:16 | Ze sítí

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda se na svém Twitteru zabýval zestátněním francouzské energetické společnosti, ve které stát v současné době, podobně jako u nás, drží valnou většinu akcií. Kovanda ale naznačuje i možnou paralelu s vývojem v České republice. Souvislosti a dopady tohoto kroku mohou pak snadno přesáhnout hranice Francie.

A je to. Francie znárodňuje svůj „ČEZ“
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Francouzská vláda zřejmě přistoupí k zestátnění EdF, což je obdoba našeho ČEZu. Lze se domnívat, že tím chce převzít naprostou kontrolu a ovlivňovat koncové ceny elektřiny pro francouzské občany, ať už zastropováním cen, dotacemi, či jakkoli jinak. To jí pouze částečné, byť většinové vlastnictví energetické společnosti EdF do této chvíle neumožňovalo.  

 

„Je to tu. Francouzská vláda znárodní svůj ,ČEZ', podnik EdF. Má v něm nyní 84 %. Chce tak zajistit dostupnou (=dotovanou, na dluh placenou) elektřinu domácnostem. Znárodnění českého ČEZ za 1,2,3,...?“ reagoval na tuto skutečnost Lukáš Kovanda s odkazem na článek agentury Bloomberg.

A nezůstalo jen u toho.

Kovanda naznačuje, že by rozhodnutí, které oznámila francouzská premiérka, mohlo souviset s hlasováním Evropského parlamentu o uznání jádra a plynu jako zelených investic, resp. udržitelných zdrojů. To Evropským parlamentem prošlo.

„To, že francouzská vláda oznámila záměr znárodnit EdF zrovna dnes, po hlasování v europarlamentu, nemusí být náhoda. Je politicky přijatelnější oznámit znárodnění jaderné energetiky, když ji už i europarlament má za ,čistou', než kdyby stále hrozilo, že ji bude mít ,špinavou', píše Kovanda.

 

Jeho slova by se dala interpretovat i tak, že francouzská vláda čekala, až se z jaderné energie stane oficiálně posvěcená ekologická energie. Mohla se tedy domnívat, že za takové situace bude její rozhodnutí přijato politicky bez větších problémů.

Dodejme, že na rozdíl od EdF, kde má Francie vlastnický podíl 84 procent, má náš ČEZ vláda pod kontrolou jen 74 procenty vlastnictví. Situace je však velmi podobná. Minoritní vlastníci mohou svými požadavky na prodej energie za nejvyšší možnou cenu velmi komplikovat jakákoli omezení cen energie, či jejich zastropování.

Zda k podobnému kroku přistoupí i naše vláda, se můžeme jen dohadovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…