A je to tady. Několik hodin po americkém bombardování Sýrie přichází ruská odveta

07.04.2017 11:13

Celý svět s napětím čekal na reakce Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina. Podle předpokladů nejsou vůči Donaldu Trumpovi příliš lichotivé. Ruský prezident ústy svého mluvčího vzkázal, že jde o agresi vůči suverénnímu státu.

A je to tady. Několik hodin po americkém bombardování Sýrie přichází ruská odveta
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

„Zásah amerických sil je jen pokusem odvrátit pozornost od mnoha civilních obětí v Iráku. Americkým prezidentem nařízený vzdušný úder navíc vážně narušuje vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem a rozhodně nepřispívá ke společnému postupu v boji proti terorismu,“ cituje ruská zpravodajská agentura TASS mluvčího Kremlu Peskova s tím, že ruské ministerstvo zahraničí volá po okamžitém zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Podle aktuálních informací rovněž Rusko v reakci na vzdušné údery amerických sil v Sýrii pozastavilo platnost dohody o bezpečnosti vzdušného prostoru v Sýrii. Kromě Vladimira Putina a ruské diplomacie v čele se Sergejem Lavrovem se neméně odmítavě vyjadřují i další ruští politici. Mezi prvními reagoval senátor Viktor Ozerov, podle kterého raketový útok na syrskou leteckou základnu „oslabí úsilí v boji proti terorismu“.

Anketa

Doporučujete L. Zaorálkovi, aby v reakci na chemický masakr stáhl z Damašku velvyslankyni Evu Filipi?

4%
96%
hlasovalo: 7292 lidí
Ozerovova slova zopakoval také předseda zahraničního výboru Rady Federace Konstantin Kosačev. „Vyhlídky na spolupráci Spojených států a Ruska v boji proti terorismu jsou nyní ohroženy. Případná společná koalice byla dána k ledu ještě dříve, než mohla začít fungovat, a to je samozřejmě velká škoda,“ prohlásil Kosačev. Ruský velvyslanec v OSN Vladimir Šafronkov zase řekl, že „negativní důsledky a veškerá zodpovědnost této vojenské akce padají na vrub jeho iniciátorů“.

Také šéf Výboru pro mezinárodní záležitosti ruského parlamentu Leonid Sluckij podle agentury TASS považuje raketové útoky proti syrské letecké základně za velký problém pro budoucí spolupráci mezi USA a Ruskem v oblasti boje proti terorismu. „Nemůžeme nevidět, že tento krok vážně ohrožuje vzájemnou spolupráci a úsilí o dosažení příměří,“ prohlásil vlivný ruský politik s tím, že Američané chtějí očividně sesadit Asada.

„Americká strana je připravena navzdory svému nedávnému prohlášení udělat cokoli, aby svrhla Asadův režim. Spojené státy jako obvykle před použitím síly posuzují situaci podle dvojího metru. Nemají dostatek důkazů a navíc tolerovaly použití chemických zbraní ze strany teroristů v iráckém Mosulu před několika týdny. Všichni jistě máme v živé paměti slova Colina Powella v OSN z února 2003, kdy zdůvodňoval intervenci v Iráku údajnou existencí zbraní hromadného ničení.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…