A jéje. Juncker má velké problémy. Možná půjde před soud

13.12.2017 9:17

Britský deník The Times píše o zahájení vyšetřování deset let staré kauzy, do které je „namočen“ také současný šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

A jéje. Juncker má velké problémy. Možná půjde před soud
Foto: nato.int
Popisek: Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Jak uvádí britský deník, případ se vztahuje k době, kdy stál Juncker v čele vlády ve svém rodném Lucembursku. Spolupracovníci Junckera čelí již dlouhá léta obvinění, že před deseti lety záměrně zfalšovali přepis telefonického rozhovoru mezi svým nadřízeným a někdejším šéfem lucemburské zpravodajské služby Marcem Millem. Lhát údajně měli i v roce 2012 a 2013, kdy probíhalo další kolo vyšetřován v rámci parlamentu i soudní moci.

Anketa

Bude-li Miloš Zeman ve 2. kole prezidentské volby, chcete vidět debatu mezi ním a druhým finalistou?

22%
78%
hlasovalo: 9183 lidí

V těchto dnech oznámil vyšetřující soudce Eric Schammo, že případ byl znovu otevřen a vyšetřování bude pokračovat. Trestní řízení bylo zahájeno s cílem konečně objasnit, jestli jsou spolupracovníci Junckera skutečně zodpovědní za neúplný přepis zmíněné konverzace. Podle obžaloby se tak měli snažit krýt právě svého tehdejšího šéfa Junckera. Ten se zatím k případu nevyjádřil a s médii promluvil mluvčí Evropské komise.

„Pan Juncker je samozřejmě jako svědek připraven plně spolupracovat s vyšetřovateli. Musíme však mít na paměti, že je prezidentem Evropské komise a má spoustu povinnosti. Budeme muset najít nějaký volný termín,“ uvedl mluvčí na adresu Junckera, který působil v čele lucemburské vlády v letech 1995 až 2013 a stal se tak nejdéle sloužícím předsedou vlády v rámci členských států Evropské unie za poslední léta.

Nicméně byl nucen odstoupit právě kvůli problémům v oblasti zpravodajských služeb, které se měly vymknout kontrole a nezákonným způsobem monitorovat politiky i veřejnost. Menší koaliční strany při prvním rozsáhlejším vyšetřování v roce 2012 vypověděly koaliční dohodu – a další politické kroky Junckera poté směřovaly právě do orgánů Evropské unie. V roce 2014 se stal poprvé šéfem Evropské komise, kdy byl zvolen většinou hlasů poslanců Evropského parlamentu.

Až doposud se tomuto zastánci federalizované Evropy větší skandály vyhýbaly, byť byl svými odpůrci často obviňován z toho, že je závislý na alkoholu. Podobné útoky však Juncker vždy vehementně odrážel. Loni v létě například v rozhovoru pro belgický deník Le Soir prohlásil, že rozhodně není žádný alkoholik. Fámy o jeho „nadstandardní“ oblibě alkoholu se začaly šířit zejména po summitu v Rize v roce 2015, kde si dle videozáběrů počínal Juncker velmi „rozjařeně“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…