A ještě 2 % navíc! Místopředseda Timmermans v Egyptě perlil. Ale něco přece jen připustil

14.11.2022 13:50

Místopředseda Evropské komise zodpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans tvrdí, že původní klimatický cíl pro rok 2030 lze navýšit na 57 % z původních 55 % dlouhodobého plánu snížení emise skleníkových plynů. Válka na Ukrajině podle něj totiž neznamená přehodnocení klimatických cílů, ale naopak ještě větší zrychlení při přechodu na alternativní zdroje energie.

A ještě 2 % navíc! Místopředseda Timmermans v Egyptě perlil. Ale něco přece jen připustil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí
Timmermans na konferenci Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) v Egyptě prohlásil, že ačkoliv je hlavním cílem konference boj s důsledky globálního oteplování, jako je zvyšování hladiny moří nebo záplavy, je třeba stále mít na paměti zejména snižování emisí oxidu uhličitého.

„Jsem si plně vědom, že adaptace na globální oteplování je na prvním místě programu jednání, kterých se účastní primárně africká část OSN. Právě snižování emisí skleníkových plynů je ale stále životně důležité pro zachování šance udržet globální oteplování pod 2 stupni Celsia, a pokud možno pod 1,5 °C, což je jeden z cílů Pařížské dohody. Pokud drasticky nesnížíme emise, žádné množství peněz ani úsilí vynaložené na adaptaci neumožní lidstvu čelit katastrofám, které nastanou,“ uvedl Timmermans.

Proto je podle něj dobře, že Evropská komise před pár týdny přijala přelomové rozhodnutí, podle něhož musí mít všechny nové osobní automobily a dodávky od roku 2035 nulové emise, což fakticky znamená konec benzinových a naftových motorů. I to prý pomůže Evropě zvýšit svůj původní cíl předložený OSN o snížení emisí o 55 % do roku 2030.

„Máme to hotové, což znamená, že nyní, když se chystám na konferenci COP, může být náš závazek snížit emise do roku 2030 alespoň o 55 % zvýšen na 57 %,“ uvedl Timmermans podle informací serveru Euractiv.com.

Šéf EU pro klima nepopřel, že rok 2022 byl z hlediska klimatických cílů pro Evropu obtížný kvůli válce na Ukrajině a téměř úplnému zastavení dodávek plynu z Moskvy do Evropy. V důsledku klesajících dodávek ruského plynu se mnoho evropských zemí obrátilo na uhelnou energetiku jako na záložní řešení.

„Logicky, pokud nahradíte plyn uhlím, vaše emise budou vyšší, protože uhlí má vyšší emise než plyn,“ prohlásil Timmermans a připustil, že Evropa bude potřebovat čas, aby nahradila ruský plyn alternativami, jako je zkapalněný zemní plyn (LNG) dovážený ze Spojených států.

„Nemůžete plyn ze dne na den nahradit obnovitelnými zdroji energie – chce to čas. Je tedy jasné, že z těchto dvou důvodů budeme muset v tomto přechodném období hledat alternativní zdroje fosilních paliv,“ řekl Timmermans, ale odmítl, že Evropa kvůli válce na Ukrajině zaostává ve svých klimatických ambicích.

„Jsme uprostřed války, kde se nás agresor snaží rozdělit a oslabil tím, že používá energii jako zbraň. Proti tomu se musíme bránit. Pokud by se nepodařilo našim občanům a průmyslu přečkat zimu, žádná klimatická politika už by potom nebyla možná,“ uvedl, že krátkodobé částečné opuštění klimatických cílů je nyní nutností.

Válka na Ukrajině ale podle něj nezpůsobí dlouhodobé oslabení klimatických ambicí EU, ale přesně naopak. „Válka funguje jako budíček pro Evropany, aby urychlili přechod od fosilních paliv. EU proto přijala iniciativy k dalšímu zvýšení svých cílů pro rok 2030 v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Máme cíl, který je ambicióznější, než bylo dříve oznámeno – přecházíme z 55 % na 57 % snížení emisí v období do roku 2030,“ dodal Timmermas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…