A jsme slavní! Nebo spíše Zeman a Kajínek. USA, Polsko, Srbsko... Nahlédněte

24.05.2017 9:42

Příběh propuštěného vězně Jiřího Kajínka a prezidenta Miloše Zemana, který se mu po 23 letech ve vězení rozhodl udělit milost, zaujal i zahraničí. Celý anglicky mluvící svět, jakož i čtenáři v Polsku či Srbsku si tak mohli přečíst o prezidentových pochybnostech o procesu stejně jako o znechucení premiéra Sobotky, že se z nájemného zabijáka stává celebrita.

A jsme slavní! Nebo spíše Zeman a Kajínek. USA, Polsko, Srbsko... Nahlédněte
Foto: repro ČT
Popisek: Propuštěný Jiří Kajínek

Web deníku New York Daily News píše, že český prezident využil svého práva a omilostnil dvojnásobného nájemného vraha. Deník zdůrazňuje, že ačkoliv politici a většina právních expertů s milostí nesouhlasí, veřejnost tento krok většinově podporuje.

Newyorský web rovněž uvedl, že prezident Zeman dlouhodobě vyjadřoval pochybnosti o oprávněnosti Kajínkova odsouzení, a také to, že mnozí prezidenta podezírají z touhy zvýšit si touto kauzou popularitu před lednovými volbami.

ANGLICKÝ TEXT ZDE

V článku je možné vidět množství fotografií z Kajínkovy „show“ před rýnovickou věznicí, kde ve svítivě zeleném nátělníku hodinu odpovídal davu novinářů. A rovněž si čtenáři po celém světě mohli přečíst informaci, že Kajínek sám se k dvojnásobné vraždě a pokusu třetí nikdy nepřiznal.

O Kajínkovi psal i web Midland Reporter- Telegram, obhospodařující čtenáře v západním Texasu. Ten stručně rekapituluje celou kauzu, včetně pochybností některých o prezidentovu rozhodnutí.

Polský web wprost článek o kauze nazval: „Historická premiéra. Prezident omilostnil odsouzeného vraha“. V textu je pro polské čtenáře rekapitulována celá kauza, včetně informace, že prezident Zeman má pochybnosti o Kajínkově vině, zatímco premiér Sobotka jej nazývá „negativní postavou“ a politická reprezentace jako celek se na jeho propuštění příliš netváří.

POLSKÝ TEXT ZDE

„Jiří Kajínek je jeden z nejznámějších českých vězňů, v podstatě celebrita mezi místními trestanci,“ píše web a připojuje příběh, jak v roce 2000 za pomoci pilníku jako jediný vězeň v historii utekl z nejpřísněji střeženého vězení na Mírově.

Pro polské čtenáře dodává, že český prezident má neomezené právo udělit odsouzenci milost, a Miloš Zeman je prvním prezidentem v historii, který této výsady využil ve prospěch odsouzeného vraha.

Sláva propuštěného trestance doletěla až do Srbska, kde o něm psal dokonce web místní veřejnoprávní televize. V textu je zmíněno, že Kajínek byl nejslavnějším českým vězněm, o kterém vznikl dokonce film. „Dvojnásobný nájemný vrah, o kterém byl natočen film,“ byl představen v titulku článku.

V něm je zmíněno i pobouření premiéra Bohuslava Sobotky, že se z nájemného zabijáka stává celebrita.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…