A kdo bude ty muslimy prověřovat, pane Zemane? Prezident to schytal za výrok o posílání imigrantů zpět

12.01.2015 14:50

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana k útokům islámských extremistů ve Francii pro sobotní Deník rozebírá na serveru Echo 24 komentátor Daniel Kaiser. S některými výroky hlavy státu souhlasí, jiné ale odmítá. Kaiser si povzdechl, že silné výroky jsou zřejmě u českých prezidentů jistou tradicí. Začalo to Václavem Havlem, který se prý ještě v disentu, „radikálně a dosti zmateně vyslovoval o budoucnosti politického systému na Západě“.

A kdo bude ty muslimy prověřovat, pane Zemane? Prezident to schytal za výrok o posílání imigrantů zpět
Foto: Hrad.cz
Popisek: Prezident České republiky Miloš Zeman

Kaiser si nejprve všímá této Zemanovy odpovědi: „Každý má žít ve své původní zemi. (…) Myslím, že tito lidé by měli žít ve svých zemích, tam praktikovat svoje náboženství a nepokoušet se narušovat normální život v zemích, které mají jinou kulturu.“

Zemanovo tvrzení obsahuje pravdivé jádro

Komentátor připouští, že Zemanovo tvrzení, že lidé mají žít ve své původní zemi, zní antiliberálně, ale je v ní pravdivé jádro. „Většina přistěhovalců odcházela před mizérií a za prací, lepšími penězi, mentálně ale zůstávala doma,“ vysvětluje s tím, že kdyby společnost, z níž ti lidé odešli, fungovala dobře, nikdy by drtivou většinu z nich nenapadlo vycestovat.

„Svoboda pobytu je vymyšlená pro úzkou část z definice úzké elity. Pokud ji využívají masy, nevede to vždycky k dobrým koncům, to je z dějin gastarbeiterů vidět,“ uvádí s tím, že v tomto bodu má Zemanův názor reálnou podstatu.

To si máme představit prověrkové komise?

Něco zcela jiného si Kaiser myslí o Zemanově větě „Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země, a vraždění novinářů rozhodně není přijímání pravidel, vraťte se domů do své původní vlasti.“

Toto prezidentovo konstatování podle Kaisera neobstojí ani jako zkratka. „To si máme představit prověrkové komise, u nichž se evropští muslimové masivně přiznávají, že by postříleli neuctivé novináře, ty komise jim zabavují pasy a posazují je do letadel směr: Alžírsko, Maroko, Somálsko...? Své spoluobčany, kteří se zpravidla taky narodili v Evropě?“ pokládá si komentátor řečnickou otázku.

Dosavadní Zemanovo chování vede velkou část společnosti k přesvědčení, že není s to dostát tomu, co se od něj očekává

Vyjádření prezidenta, který by ty přistěhovalce, kteří se nedokáží přizpůsobit pravidlům země, v níž žijí, deportoval do zemí jejich původu, inspirovala k sepsání krátkého textu i bloggera Jana Payneho. Ten si na svém blogu na webu Aktuálně.cz všímá toho, že přirozenou námitku redaktorky Deníku Perknerové o tom, že někteří „nepřizpůsobiví“ žijí v dané zemi již třetí generaci, prezident odbyl slovy: „tito lidé by měli žít ve svých zemích … je tam jakási genetická závislost“.

Payne poukazuje na to, že v etice existuje zákonitost obecného rázu: to, co platí pro jiné, to platí pro všechny a také pro mě samotného. „Když někdo tvrdí, že ten, kdo není s to se přizpůsobit pravidlům společnosti jiné, pak potud, pokud není s to se sám přizpůsobit jiným, má se vrátit do společnosti své,“ vysvětluje a tvrdí, že dosavadní chování prezidenta je širokou veřejností opakovaně chápáno tak, že není s to se přizpůsobit tomu, co od něj očekává společnost ve své většině. To prý dokládá zcela jednoznačně, že Zemanova obliba klesla pod jednu třetinu obyvatel. „Domyšlení již nechávám na čtenáři …,“ uzavírá své zamyšlení blogger Payne.

Celé znění prezidentova rozhovoru pro Deník najdete zde

Celé znění komentáře Daniela Kaisera najdete zde

Celé znění příspěvku na blogu Jana Payneho najdete zde

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…