A kdo vás volil? A kdo Zemana? Okamura si to vyřídil s Václavem Láskou

26.09.2019 10:55

Před poslance předstoupil ve věci ústavní žaloby na prezidenta republiky Miloše Zemana také lídr SPD Tomio Okamura. V jeho projevu však padla i jména exprezidentů Václava Havla či Václava Klause.

A kdo vás volil? A kdo Zemana? Okamura si to vyřídil s Václavem Láskou
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

„To, že tu dnes budeme řešit žalobu na prezidenta republiky, není proto, že by prezident Zeman porušoval Ústavu. To vědí i ti, kdo tuhle smyšlenku šíří. Faktem je, že prezident Zeman nedělal nic jiného než to, co dělali jeho předchůdci. Havlovi se tleskalo, Klaus byl s nechutí tolerován a Zeman už je zažalován,“ podotkl úvodem lídr SPD Tomio Okamura, podle nějž jeho hnutí žalobu na prezidenta nepodpoří. Na adresu Havla ještě dodal, že stále tlačil elitářské dohody a pohrdal přímou demokracií.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

„Senátor Václav Láska několikrát opakoval, že cílem žaloby není sesadit prezidenta, ale že cílem je stanovit mantinely pro výkon prezidentského mandátu. Bezesporu chápu, že někomu se může zdát Ústava v některých bodech ne příliš přesná. Senátorům však ušlo, že od toho, aby se určovaly pravomoce prezidenta, nejsou soudy, ale zákonodárný sbor. Tuto pravomoc by měli mít občané v referendu, což antidemokraté z demobloku odmítají,“ řekl Okamura.

„Prezident republiky byl zvolen v přímé volbě, dostal přes dva miliony hlasů a oproti panu senátorovi Láskovi a jeho necelým 13 tisícům voličů má prezident víc než 220× silnější mandát,“ podotkl. 

Anketa

Pokud byste mohli zaslat televizní koncesionářský poplatek dle svého uvážení, kdo by ho dostal?

1%
14%
67%
hlasovalo: 25579 lidí

„Pokud vám vadí prezident, nechte občany, ať rozhodnou. Ne obskurní raketýři, jako je pan Láska. Dejte šanci občanům, ať rozhodnou,“ vyzýval dále Okamura. „Jsme pro občany opravdu drazí a nevidím důvod, proč plýtvat časem nad právním nesmyslem,“ uvedl dále Okamura.

„Blíží se 30. výročí 17. listopadu. Vím, že drtivé většině uniklo, co tehdy lidé chtěli. Lidé chtěli přímou demokracii, sociální jistoty a solidaritu. Chtěli mimo jiné přímou volbu prezidenta,“ rozebíral dále Okamura a žalobu označil jako snůšku nesmyslů. „Každý soudný člověk přece ví, že prezident je dle Ústavy neodpovědný. Prezident měl povinnost ministra kultury Staňka odvolat, ale zároveň má také právo vyčkat na odpovídající náhradu,“ dodal. 

Aby žaloba na Zemana doputovala k ústavním soudcům, muselo by pro její podání hlasovat nejméně 120 z 200 poslanců. Koaliční kluby ANO a ČSSD, zákonodárci KSČM, kteří vládu tolerují, a opoziční SPD žalobu nepodpoří. Zbývající sněmovní strany dohromady dost hlasů nemají. Poměrně značný počet poslanců se navíc z celého nebo z části jednacího dne omluvil.

V Senátu hlasovalo pro návrh žaloby 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Proti bylo 20 senátorů, sedm se hlasování zdrželo.

Senátoři v žalobě Zemanovi vyčítají osm případů jednání. Žaloba popisuje skutky od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Ohradil se proti nařčení, že by jeho kroky byly v rozporu s Ústavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…