A když ČT natočí pravdivý film o proroku Mohamedovi... Duka uzemnil Witowskou. A překvapil na téma restituce

05.03.2020 10:18

Včera se v ČT objevil pražský arcibiskup Dominik Duka. Ve speciálním interview ČT ho zpovídala Světlana Witowská. Duka uvedl, že to, že se dnes komunisté podílejí na moci, není jen selhání koalice, ale i opozice. Vysvětlil, jak to bylo s blahopřáním Tomiu Okamurovi. Uvedl také, že restituce nechtěl, ale politici tak rozhodli. Na závěr došlo i na divadelní hru, která Duku přiměla se soudit. „Ti herci, všichni, jsou vyznavači islámu. Teď si představme, že by naše televize natočila film, který by byl možná i věrný, o Mohamedovi, o jeho životě, co by se stalo,“ namítal Duka na argumenty soudu.

A když ČT natočí pravdivý film o proroku Mohamedovi... Duka uzemnil Witowskou. A překvapil na téma restituce
Foto: Repro ČT
Popisek: Kardinál Duka v interview ČT

V interview se Světlana Witowská zeptala Duky, který si za komunismu prošel uvězněním na Borech, jak se dívá na dnešní komunisty. „Jsou to jiní komunisté, než byli v těch padesátých letech? A jak sledujete to, jak se dostávají poslední dobou víc a víc k moci díky hnutí ANO?“ Duka uvedl, že s nimi neměl dobré zkušenosti, ale přiznal, že měl komunisty v rodině. „Jim nic nevyčítám, protože teta byla ta, která se nám snažila co nejvíce pomoci,“ poznamenal.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

„Ale pak byli komunisté skutečně zarytí. Tak vzpomínám na kácení sloupu, pomníku T. G. Masaryka. A když jsem se jako kluk díval na ten dav, to byli mladí lidé, a pak vidím filmy s Adolfem Hitlerem nebo s Mussolinim, jak řeční na těch náměstích, a vidíte takové ty fanatické pohledy, tak tam potom z toho jde trošku hrůza,“ doplnil Duka. Witowská ho však z hodnocení dnešních komunistů nechtěla nechat utéct.

Dnešní komunisty by Duka také neházel do jednoho pytle. Uvedl, že jsou pragmatičtější, ale podle něho jsou mezi nimi lidé, kteří by při převzetí moci jednali stejně jako v roce 1948. A že se dnes podílejí na moci? To podle Duky není jen problém složení vládní koalice, ale i opozice. „Protože bylo třeba tomu zamezit,“ prohlásil kardinál, ale způsob neuvedl.

Witowská zmínila kritiky Duky, kteří mu vyčítají, že je s každým zadobře, tedy i se současným prezidentem. A otázala se, jestli je potřeba být s každým zadobře. Kardinál řekl, že určitě ne, ale život na vesnici ho naučil, jak jsou dobré vztahy důležité. „Jsou věci, které si s panem prezidentem taky řekneme, ale neříkám je přes sdělovací prostředky,“ vysvětlil s úsměvem.

Anketa

Líbí se vám rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil zdanění církevních restitucí?

9%
91%
hlasovalo: 23689 lidí

Dále moderátorka připomenula, že Duka svého času poblahopřál Tomiu Okamurovi k úspěchu ve volbách, za což ho kritizovali lidovci. A Dukovo vysvětlení znělo, že s hnutím ho spojuje péče o bezpečnost. Witowská chtěla vědět, zda to stále platí, když zpráva Ministerstva vnitra o projevech extremismu za rok 2018 říká, že SPD hrálo hlavní roli při šíření rasové, náboženské i etnické nenávisti.

Duka se distancoval, řka, že s většinou stran nemá přímé kontakty, setkává se s nimi maximálně při různých slavnostech. Dodal, že gratulace napsal každému předsedovi strany, jež se dostala do Parlamentu. A v každé něco vyzdvihl. „Takže i pan Vojtěch Filip, ať mu dá Pán Bůh zdraví, dostal gratulaci s tím, že nás mohou spojit některé sociální otázky. Tak je tomu i s SPD,“ řekl arcibiskup pražský a dodal, že správností zprávy Ministerstva vnitra si není jistý.

I téma zdanění církevních restitucí zaznělo v otázce, proč by měli nevěřící platit církve. Duka kontroval, že zde je otázka, zda nevěřící církve skutečně platí. A že věřící z daní platí ateistické spolky. „Z daní jsou placeny i neziskovky, kterým já vůbec nemusím fandit,“ doplnil. Dále uvedl, že nevěřící člověk na provoz církve nepřispívá. „Běžný kostel si všechno musí zaplatit sám,“ pravil s tím, že občan přispívá daněmi, které jdou na údržbu a opravu těchto památek. A tvrdil, že památky pak vydělají více než automobilový průmysl.

Připomenul, že parlamentní komise dospěla k tomu, že si stát nechal majetek, který dříve patřil církvi, v hodnotě 160 miliard korun. Witowská ho pak přerušila poznámkou, že lidé stále restituce nechtějí uznat. A kardinál připomenul: „Já jsem nechtěl restituce. Já jsem chtěl odhad církevního majetku. A z tohoto odhadu by stát vyplácel církvím, všem církvím, od počátku jsme byli solidární, bude nám vyplácet určitou rentu, podporu, z které budeme existovat. Ovšem politici rozhodli jinak.“ A s úsměvem dodal, že zdanění už asi možné není.

K závěru došlo na divadelní hru „Naše násilí a vaše násilí“, kvůli které se Duka soudí. Witowská citovala z rozsudku, který uvádí, že v demokratické společnosti by měla být víra a tolerance věřících natolik pevné, aby takovou věc unesly. Duka tvrdil, že divadelní hra uráží křesťanskou kulturu a civilizaci. „A teď si vemte, že ti herci, všichni, jsou vyznavači islámu. Teď si představme, že by naše televize natočila film, který by byl možná i věrný, o Mohamedovi, o jeho životě, co by se stalo,“ argumentoval Duka a mínil, že soudce použil argumentaci, že je věřících málo, tedy z něj udělal druhořadého občana, i když má stejná práva jako ostatní.

Celé interview ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …