A kolik anticen dostal Flegr?! Vážné obvinění známého spolku. Lékař zapátral

25.12.2021 16:06

Ekonomka Markéta Šichtařová se hrozí nad tím, jaké osobnosti v dnešní době získávají anticenu Bludný balvan, kterou uděluje Český klub skeptiků Sisyfos. Jde mj. o erudované osobnosti, jež měly a mají v rámci covidové pandemie názory jdoucí proti hlavnímu proudu. Reaguje tak souhlasně na slova chirurga a praktického lékaře Martina Vavruši, který hovoří o „vědecké pravdě na objednávku“.

A kolik anticen dostal Flegr?! Vážné obvinění známého spolku. Lékař zapátral
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sanitka, ilustrační foto

Jakým pochybným směrem se anticeny Bludný balvan ubírají, upozornila Šichtařová na svém facebookovém profilu. Šokuje ji, že nelichotivé ceny dnes získávají vědci a vzdělaní lidé, např. ti, kteří stále aktivně léčí a kteří do odborné veřejnosti přinášejí hodnotné názory a vědomosti. Jak je to možné? Ekonomka odkazuje na komentář, který sepsal lékař Martin Vavruša, jenž nabízí vysvětlení.

V první řadě uvádí, že postoj k vakcíně je často nepřímo postojem k establishmentu, který, ruku na srdce, udělal chyby, kde se dalo. Jedním takovým bizárkem je i spolek Sisyfos. Původně úžasný a neutrální projekt, který měl bojovat proti tmářství, se prostě vymknul. Dnes nikým nevolená skupina lidí bez předchozích zásluh ve vědě.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
„Dokud dávali bludné kameny vyloženým cvokům, kteří vykládali věci zjevně odtržené od reality, bylo mi to celkem jedno. Nyní ale bludné kameny získávají lidé jako prof. MUDr. Beran, Doc MUDr. Šmucler, MUDr. Balík a jiní zasloužilci medicíny, kteří stále aktivně léčí a nesedí někde v labáku,“ píše.

Sisyfos své bludné kameny odůvodňuje podle Martina Vavruši vágními termíny, např. „pochybná studie“, „metodické chyby“, chybné údaje, nekvalitní zpracování. Jeho závěry silně rozporuje a připomíná: „Jen jsem nikdy nevěřil, že by svoje politické paradigma promítal do své odborné práce,“ dodává.

Politické zadání se dá dělat taky tak, že chyby – často formální – hledáte jen v jedné názorové skupině, ale v jiné je ostentativně přehlížíte, a tím budíte zdání, že „věda je na naší straně“. „A tak hledám, hledám, kolik dostal Flegr bludných balvanů za tu hromadu nenaplněných předpovědí, co pustil do éteru,“ píše dále. „Jenže věda je jen jedna. Jsou to čísla a data (která už při sběru často ztrácejí plasticitu reality,“ zdůrazňuje.

Sysifos se dle něj staví do role soudce a stává se arbitrem napomáhajícím veřejné panice, špinícím soudné kritiky. „Udělal vládě alibi. Vědecká pravda na objednávku, vědecká pravda na prodej,“ konstatuje Vavruša.

„Takhle diskuse nikdy probíhat neměla. Diskusní kolegium jsme měli vyčistit o umanuté militantní cvoky, kteří ohýbají vědu podle toho, jaké předem dané závěry chtějí odůvodnit, ale Šmucleři, Balíci, Berani, Pollerti, Ludvíci a ostatní sem prostě patří a mají co říci. Mám chuť říci: soudruhu, strčte si ten váš bludný balvan tam, kam slunce nesvítí,“ uzavírá lékař Martin Vavruša.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …